SVIJET U SEDAM DANA

Žuta patka pred Kremljom, a Toblerone sve lakši

02.04.2017 u 21:50

Bionic
Reading

Na ovogodišnjem Eurosongu u Kijevu neće nastupati predstavnica Rusije, jer je prekršila ukrajinski zakon. Druga najveća multinacionalka za proizvodnju slatkiša Cadbury zbog Brexita smanjuje gramažu svojih čokolada, a uprava razmišlja o odlasku iz Britanije. Kanada priprema legalizaciju rekreacijskog uživanja marihuane. Kanađanin na registracijskoj pločici automobila ne smije koristiti svoje prezime, jer njime vrijeđa žene. O najzanimljivijim događajima u svijetu u proteklog tjedna čitajte u pregledu Davorke Grenac

'Vile, jahte, vinogradi – nećeš više', 'Korupcija nam krade budućnost', 'Premijer se poziva na odgovornost', grmjeli su prošloga vikenda Rusi na ulicama osamdesetak gradova, od Vladivostoka i Jekaterinburga u Uralu, do Krasnojarska i Omska u Sibiru protestirajući zbog korupcije i tražeći ostavku premijera Dmitrija Medvedeva. U zadnjih pet godina bio je to najmasovniji izljev nezadovoljstva. Uhićeno je 700 osoba, a vođa prosvjeda, oporbeni vođa Aleksej Navaljni po hitnom je postupku osuđen na novčanu kaznu od 20.000 rubalja (2.400 kuna) i 15 dana iza rešetaka.

Glavno oružje prosvjednika bila je igračka za najmlađe, gumena žuta patkica, simbol ruganja i otpora prema nezasitnom bogaćenju Medvedova. Opozicija, naime, tvrdi da ruski premijer na svojoj raskošnoj dači ima čak posebnu luksuznu kuću za patke, što je postala neiscrpna tema blogova i društvenih mreža. I u Rusiji se prosvjedi rađaju i organiziraju putem društvenih mreža, pa je i ovaj prošle nedjelje bio reakcija na film Alekseja Navaljnog objavljen na njegovu portalu. U filmu tvrdi da je iz javnih dokumenata razvidno kako velik dio premijerova bogatstva dolazi iz 'donacija' najvećih ruskih oligarha, prebačenih na njegove račune preko kojekakvih dobrotvornih udruga.

Neki analitičari kažu da putem prosvjeda protiv Medvedeva oporba zapravo ruši Putina, drugi nagađaju da je cijela priča uvod u kandidaturu Novaljnoga na predsjedničkim izborima sljedeće godine, treći kažu da je sve to Soroševo maslo, a četvrti da su Rusi siti Medvedeva zbog lošeg stanja u ekonomiji. I prošle je godine peticiju za ostavku premijera potpisalo 160.000 građana nakon njegovih ponižavajućih primjedbi na račun plaća prosvjetnih radnika.

Bilo kako bilo, za razliku od prosvjeda prije pet godina na kojima su sudionici bili mahom sredovječni Rusi, ovaj su put na ulice izašli mladi, od kojih se većina ne sjeća vremena prije dolaska na vlast Vladimira Putina i Dmitrija Medvedeva. 

Žuta gumena patkica za oporbu je znak borbe za demokraciju, a za Kremlj simbol razdora i poziva na nasilje. I dok je prošle nedjelje ona plivala pod prozorima redakcija službenih medija, državna TV izvještavala je o vulkanskoj erupciji na Kamčatki, pucnjavi u Cincinnatiju (Ohio) i odluci Ukrajine da Rusima zabrani sudjelovanje na ovogodišnjem Eurosongu.

Na Eurosong 2017 u Kijev (9. - 13. svibnja 2017.) neće ići ruska predstavnica Julija Samojlova s pjesmom 'Plamen gori'. Ukrajinske vlasti na tri su joj godine zabranile ulazak u zemlju, jer je prekršila ukrajinski zakon, priopćila je glasnogovornica njihove Službe sigurnosti Olena Gitlianska. Nije rečeno koji je zakon prekršila krhka 27-godišnja pjevačica u invalidskim kolicima, ali se pretpostavlja da je razlog njezino sudjelovanje na koncertu na Krimu 2015. Budući da je za Ukrajinu Krim okupiran teritorij, Kijev zadržava pravo na zabranu ulaska osobama kojima nije izdana službena dozvola za putovanje.

Kada smo već u Rusiji, evo još jedne vijesti, ovaj put o uglednom odvjetniku Nikolaju Gorokovu. Gorokov je prije nekoliko dana pao s četvrtog kata pomažući dostavljačima da kroz prozor u njegov moskovski stan unesu jacuzzi-kadu, pri čemu je zadobio teške ozljede glave i završio na intenzivnoj njezi. Nesreća ne bi bila samo nesreća da Govorkov nije odvjetnik obitelji tragično preminulog Sergeja Magnitskog, čuvenog zviždača koji je razotkrio multimilijunske krađe visokih ruskih dužnosnika. I nesreća ne bi bila samo nesreća da se slučajno nije dogodila dan prije nego što je Gorokov trebao iznijeti nove dokaze u korist tvrdnji Sergeja Magnitskog. 

Sergej Magnitski bio je ruski odvjetnik i revizor čije je uhićenje i smrt u pritvoru podiglo golemu prašinu u svjetskim medijima i pokrenulo maratonske službene i neslužbene istrage o njegovu slučaju. Naime, nakon što je otkrio krađu 230 milijuna dolara koje su visoki dužnosnici izveli putem poreznih prevara, Magnitski je, i sam osumnjičen za krađu, završio u istražnom zatvoru. Ondje je navodno bio mučen i, unatoč teškim dijagnozama, nije mu pružena liječnička pomoć te je 2009. umro u 37. godini života. Gorokov je trebao podastrijeti nove dokaze o povezanosti Ministarstva unutarnjih poslova s odvjetnicima organiziranih kriminalnih skupina u prikrivanju krađa koje je razotkrio Magnitski, ali, eto, spriječio ga pad s četvrtog kata.

Nakon što je na Kamčatki bljuvao vulkan Kambalni, prošle je srijede 200 kilometara ispred istočne obale tog ruskog poluotoka zatutnjao potres magnitude 6,6. Centar za upozorenje na cunami priopćio je da nema opasnosti od smrtonosnog plimnog vala. Kamčatka je sigurna, ali nitko ne zna kakav će biti brexitovski plimni val nakon što je te iste srijede Theresa May potpisala službeni zahtjev za raskid braka Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije.

Cunami će možda otpuhati 232.000 britanskih radnih mjesta, predviđaju katastrofično jedni. A možda samo 4.000, predviđaju utješno drugi. No ono što predviđa druga najveća konditorska multinacionalka na svijetu Cadbury (71.600 zaposlenih) sa sjedištem u londonskom Uxbridgeu, jesu dvije opcije: ili će krenuti u 'shrinkflation', snižavanje gramaže proizvoda uz zadržavanje iste cijene, ili zadržati istu težinu, a trošak Brexita zbog novih regulacija, trgovačkih ograničenja i tarifa prevaliti na kupce povišenjem cijena slatkiša. Čelnik Cadburyja Glen Canton u Guardianu izjavljuje da firma s dvjestogodišnjom tradicijom razmišlja o mogućnosti napuštanja Otoka. Nakon referenduma o raskidu UK-a s EU-om, čuvena čokoladica Toblerone sestrinske firme Mendelez International morala je zbog smanjene prodaje prorijediti trokutiće i svesti se s 200 na 150 grama da zadrži istu cijenu i jednak profit. U slatkiš Cadbury Creme Eggs prije referenduma je dolazilo šest, a sada pet jaja, cijena čokoladne pločice Freddo's povišena je za 20 posto... A to je tek početak.

Manje čokolade, više marihuane! Barem u Kanadi – ako parlamentarno prođe zakon o legalizaciji rekreacijske konzumacije kanabisa koji predlaže vlada premijera Justina Trudeaua, izvještava AP. Premijer već dulje vrijeme obećava legalizaciju, a ministar pravosuđa Jody Wilson-Raybould obećava pak da će korištenje kanabisa biti strogo propisano i ograničeno, pri čemu će se posebno paziti na to da ne bude dostupan mlađima od 21 godine. Kanadski stručnjaci preporučuju da se dopusti posjedovanje 30 grama i uzgoj do četiri stabljike te da marihuana za rekreacijsko uživanje ne bi smjela biti dostupna na mjestima na kojima se prodaju cigarete i alkohol. Mladi Kanađani inače su među prvima u svijetu po uživanju marihuane pa nije čudo što je na vijest o skorašnjoj legalizaciji reper Snoop Dogg ushićeno zatvitao: 'Oh, Kanada!'

P. S. Kanađanin Lorne Grabher ogorčen je na pokrajinsku vladu Nove Škotske. Prilikom produljenja registracije automobila nije mu dopustila korištenje personalizirane registarske pločice. Umjesto kombinacije slova i brojaka, on već nekoliko desetljeća koristi svoje prezime, jer je to bio rođendanski poklon u međuvremenu preminulom ocu, no vlasti mu to sada ne dopuštaju, jer je ono - uvredljivo za žene. Naime, razloženo na 'grab her', ono na engleskom znači 'fataj je', što je 'nedopustivo primitivna poruka, jer se može shvatiti kao mizoginija i simbol nasilja nad ženama', obrazlaže odluku glasnogovornik Odjela za promet, Brian Taylor.

'To je diskriminacija' – odgovara Grabher objašnjavajući da je prezime njemačkog podrijetla te da on, doduše, jeste upoznat sa sadržajem videosnimke na kojoj Donald Trump diskutira o 'fatanju (žena) za p.....', ali da to nikako nije poruka njegove registarske pločice. Odgovorni ostaju pri svome, ali od Lorne Grabhera za sada još ne traže službenu promjenu prezimena.