POLITIČKE IGRE U VARAŽDINU

Županija joj dala otkaz i otpremninu, a Čehok novi posao

  • Autor: Ivica Kruhoberec
  • Zadnja izmjena 26.11.2010 18:04
  • Objavljeno 26.11.2010 u 18:04
Ivan Čehok u HDZ-u

Ivan Čehok u HDZ-u

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damjan Tadić

Nakon što je, zajedno s još sedmero kolega, sporazumno otišla iz Varaždinske županije uz otpremninu od blizu 200.000 kuna, Darinka Hajduk Vučić bez natječaja je dobila posao v.d. pročelnice Upravnog odjela za kulturu Grada Varaždina. Za gradonačelnika Ivana Čehoka tu nema ništa sporno, ali iz Ministarstva uprave upozoravaju da je bilo kršenja zakona

Takvo mišljenje iznio je Edmond Miletić, državni tajnik u ministarstvu, u odgovoru na upit vijećnika Roberta Podolnjaka. Prilikom zapošljavanja nove v.d. pročelnice nije se, tvrdi Miletić, poštivao zakon jer nije objavljena obavijest kod nadležne službe za zapošljavanje.

Nemoralno zapošljavanje

Kao osoba koja je dugo godina radila u gradskoj upravi smatram da službenici, bez obzira na njihovo političko opredjeljenje, ne bi smjeli biti žrtve političkog progona i dobivati otkaz zato što pripadaju drugoj političkoj opciji, jer je to politički i ljudski nekorektno. Jednako je tako politički nemoralno osobama koje su dobile otkaz, ali i veliku otpremninu omogućiti političko zapošljavanje, bez obzira na zakonske odredbe o zapošljavanju službenika u lokalnoj samoupravi, upozorava Podolnjak navodeći da će Čehokovo rješenje o zapošljavanju Hajduk Vučić Ministarstvo uprave poništiti tijekom upravnog nadzora, pa stoga od njega očekuje da ga prije toga stavi van snage.

'Službenik može biti primljen u službu na određeno vrijeme radi obavljanja privremenih poslova, poslova čiji se opseg privremeno povećao te zamjene duže vrijeme odsutnog službenika. Osobe se u službu na određeno vrijeme primaju putem oglasa koji se obvezno objavljuje putem nadležne službe za zapošljavanje, a može se objaviti i u jednom dnevnom ili tjednom listu, upozorava državni tajnik, dodajući da, ukoliko je radno mjesto pročelnika ostalo upražnjeno na duže vrijeme, nisu ispunjeni uvjeti za prijem vanjske osobe u službu na određeno vrijeme, već se za obavljanje poslova pročelnika moglo ovlastiti službenika upravnog tijela', objašnjavaju iz ministarstva.

Međutim, osim kršenja formalnih propisa, na što upozorava državni tajnik, upitnije je koliko je politički moralno zaposliti osobu koja je dobila prilično veliku otpremninu

Gradonačelnik Čehok se brani da nije znao za otpremnine u trenutku zapošljavanja Hajduk Vučić. Visine isplaćenih otpremnina nisu mu poznate, niti ga, ističe, zanimaju.

Osim Hajduk Vučić, po istom ključu zaposlio je i Dubravku Kanoti, bivšu pročelnicu županijskog upravnog odjela za zdravstvo, u gradski Upravni odjel za kulturu.

'Ako mene pitate, premalo su dobile jer je riječ o najsposobnijim i najiskusnijim djelatnicama Varaždinske županije u kojoj za njih nema mjesta, a imate Savjet župana s ljudima koji su jedva završili srednju školu. I to ne jednog. Prema takvim djelatnicama s iskustvom balavci koji imaju političke moći morali imati barem poštovanje, ako ništa drugo.

Osim toga, iz dokumenta o reorganizacije županijske uprave vidljivo je da su sve osobe koje su proglašene viškom ili su im ukinuta radna mjesta iz HDZ-a ili s moje nezavisne gradske liste. To je klasičan politički progon kakav nije zabilježen u povijesti varaždinske samouprave, nešto što apsolutno odstupa od mojih načela', ustvrdio je Čehok

Sasvim je prirodno, kako je dodao, da gradonačelnik najuspješnije gradske administracije i grada ima potrebe za takve dvije djelatnice, te ih ponosno prima na posao na određeno vrijeme, što je 'sve strogo prema zakonu, a već se pokazuju blagodati njihovog rada'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi