'DVANAESTORICA PRLJAVIH'

Žrtve objavile imena kardinala koji su štitili svećenike pedofile

07.03.2013 u 10:46

Bionic
Reading

Udruga SNAP, skupina ljudi koje su svećenici seksualno iskorištavali sastavila je listu nepoželjnih kardinala i svećenika koji nikako ne bi smijeli postati pape, javlja CNN, a prenosi Jutarnji list

Na listi koju su simbolično nazvali 'Dvanaestorica prljavih' tako su se našli J. Peter Sartain, nadbiskup Seattlea, Timothy Dolan, kardinal iz New Yorka, kardinal Daniel DiNardo iz Houstona, kardinal Sean O’Malley iz Bostona, kardinal Justin Rigali iz Philadelphije, biskup Robert Finn iz Kansas Cityja, biskup Daniel Walsh iz grada Santa Rosa, kardinal Edward Egan iz New Yorka, biskup Carlos Sevilla iz Yakima, biskup John McCormack iz Manchestera, kardinal Francis George iz Chicaga i kardinal Roger Mahony iz Los Angelesa, prenosi Jutarnji list

Grupa navodi kako su na toj listi zbog svojih djela i javnog komentara i zataškivanja slučajeva zlostavljanja.

Uglavnom je riječ o svećenicima i kardinalima iz SAD-a.

S liste nepoželjnih na konklavi će sudjelovat Dolan, kojeg neki smatraju mogućim nasljednikom Benedikta XVI., DiNardo, O'Malley, Rigali, Francis George i Roger Mahony.

Prozvani kardinali nisu odgovorili na optužbe, dok je vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi samo kratko priopćio:- 'Nije na SNAP-u da određuje tko dolazi na konklavu i tko će biti odabran. Kardinali to mogu i bez pomoći SNAP-a', prenosi CNN.

Nakon ostavke pape Benedikta XVI., prošli tjedan u Rim su pozvani kardinali iz cijelog svijeta kako bi sudjelovali u procesu odabira slijedećeg pape.

U Vatikanu se trenutno nalazi 113 kardinala od mogućih 115, a da bi imao pravo glasa kardinal mora biti mlađi od 80 godina. Točan datum kada će se birati nasljednik Benedikta XVI. još uvijek nije poznat.