UKINUT POTICAJ NA ŠTEDNJU

Zoran Milanović: Više nema zezanja!

24.10.2013 u 10:08

Bionic
Reading

Ministar financija Slavko Linić na Vladi je predstavio prijedlog prema kojemu se ukida državni poticaj na stambenu štednju za cijelu 2014. godinu. Premijer Zoran Milanović rekao je da su to 'korekcije' i naglasio da se zbog prekomjernog deficita više ne smijemo zezati

Državni poticaj na stambenu štednju građana godišnje iznosi oko 200 milijuna kuna. Ministar financija Slavko Linić najavljivao je potpuno ukidanje tog poticaja jer, kako je rekao, nema učinka na tržište nekretnina. Ipak, Vlada ga je ukinula samo za 2014. godinu, i to po hitnom postupku.

Premijer Zoran Milanović rekao je da to nije ukidanje poticaja, nego - korekcija za jednu godinu. 'Vidjet ćemo učinke ovoga, ali uštede su potrebne jer smo ušli u proceduru prekomjernog deficita. Više nema zezanja! Svaki trošak koji nije vitalan može biti predmet korekcija', rekao je premijer.

Linić: Vlada štedi na svakom koraku

Uoči sjednice Vlade na kojoj će biti donesena odluka o privremenom ukidanju poticaja na stambenu štednju ministar financija poručio je da Vlada štedi na svakom koraku: 'To će Vlada danas odlučiti i to samo znači da se ostvaruje program usvojen na Vladi prilikom donošenja smjernica za 2014/2016, dakle uštede na svakom koraku', izjavio je Linić.


Ministar financija Slavko Linić rekao je da su analizirali primjenu dosadašnjeg zakona koji je na snazi već 15 godina: 'Od 1998. godine do danas za ovaj poticaj isplaćeno je preko dvije milijarde kuna iz proračuna. Samo prošle godine trebao je biti isplaćen 201 milijun kuna, ali to ćemo isplatiti krajem ove ili početkom sljedeće godine', rekao je Linić.

Razlog ukidanja koji se navodi u nacrtu zakona je činjenica da je kreditna aktivnost stambenih štedionica ostala na vrlo niskoj razini (navode da je trenutačno volumen kredita stambenih štedionica oko 3,5 milijardi kuna), premda je država do sada isplatila više od dvije milijarde poticaja. Ističu da udio kredita stambenih štedionica u ukupnim stambenim kreditima u Hrvatskoj iznosi tek 5,5 posto. 'To je premalo', dodao je Linić na sjednici Vlade.

'Najveći dio tog novca, po našim analizama, građani podižu nakon pet godina i prenamjenjuju ga izvan stambene štednje i kupnje stana. To potvrđuje podatak da imamo velik broj neprodanih stanova. Analize pokazuju da 78 posto štediša već ima jedan stan, a 17 posto čak dva stana', kaže Linić.