IZLAZNE ANKETE

Zoran Janković vodi ispred Janše

04.12.2011 u 20:05

Bionic
Reading

Na prijevremenim izborima u Sloveniji, suprotno svim predizbornim predviđanjima, po izlaznim anketama s birališta najviše je glasova osvojila stranka Pozitivna Slovenija ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića, a ne Slovenska demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše, javlja Hina

Prema izlaznoj anketi koju je nakon 20 sati objavila Slovenska televizija Jankovićeva stranka osvojit će 29 posto glasova, a Janšina 27 posto. Slijede Socijalni demokrati (SD) aktualnog premijera Boruta Pahora s 11 posto. U parlament će se, sudeći prema izlaznoj anketi, uvrstiti još 4 stranke - Građanska lista Gregora Viranta (9 posto), Demokratska stranka umirovljenika (7 posto), te Slovenska pučka stranka (SLS) sa 6,4 posto. Nova Slovenija (4,7 posto).

Janković je nakon objave rezultata izlaznih anketa izjavio da one pokazuju kako državljani očekuju da će nakon ranijih vlada Janeza Jnaše i Boruta Pahora mandatar biti on te da su se tako odlučili za 'demokratsku, ali učinkovitu državu'.

Očekuje se da će do 24 sata biti prebrojano 99 posto glasova, a državno izborno povjerenstvo objavit će na svojim internetskim stranicama tijekom večeri neslužbene rezultate na osnovi gotovo sto posto prebrojanih glasova u Sloveniji. Službene izborne rezultate povjerenstvo će objaviti tek 16. prosinca.