primila ih ministrica

Znanstvenici s Harvarda nagradili hrvatske učenike

  • Autor: I.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 19.07.2017 14:00
  • Objavljeno 19.07.2017 u 13:51
Ministrica znanosti Blaženka Divjak s nagrađenim učenicima

Ministrica znanosti Blaženka Divjak s nagrađenim učenicima

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunić

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak primila je u srijedu u Zagrebu šest hrvatskih učenica i učenika, dobitnika nagrade Međunarodnog društva primijenjenih bioloških znanosti za buduće znanstvenike, i čestitala im na uspjehu

Znanstveni odbor Društva, u čijem radu sudjeluju vodeći svjetski znanstvenici koji dolaze sa Sveučilišta Harvard, George Washnington, Penn State i New Haven, nakon pomnog ocjenjivanja nagradio je hrvatske učenike koji su napisali najbolje eseje i imali najbolje projekte s područja genetike, molekularne medicine i stanične biologije.

Ministrica je čestitala i zahvalila nagrađenima kao i njihovim vrijednim profesorima te dionicima sustava znanosti i visokog školstva koji potiču popularizaciju znanosti i uključivanje mladih u svijet znanosti te naglasila da takva iskustva mogu bitno utjecati na opredjeljivanje mladih i razvoj njihove karijere.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja ove je godina utrostručilo iznos za te namjene, što je još uvijek skromnih 600 tisuća kuna, ali zajedno s drugim inicijativama i projektima u kojima sudjeluju i HAZU, Institut Ruđer Bošković i drugi, nastoji omogućiti mladima da osjete vlastite potencijale i nastoje ih ostvariti u Hrvatskoj, kazala je.

Nagrade su dokaz da se u školama provode dobri projekti, koje će Ministarstvo, opredijeljeno za znanstvene i obrazovane, a ne ideološke programe, i dalje prepoznavati i podržavati, kazala je ministrica Divjak.

Nagrađeni učenici kod ministrice znanosti Blaženke Divjak

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunić

Nagrađeni su učenici Filip Bognar, Lara Primorac i Magda Topić iz XV. gimnazije u Zagrebu, čije su mentorice Mihaela Marceljak Ilići i  Vedrana Škaro; Borna Branimir Vuković iz V. zagrebačke gimnazije čija je mentorica Petra Međeral Ozimec; Rej Kovačević iz VII. gimnazije u Zagrebu čija je mentorica Vlatka Kuhar; te Lovro Jančić iz karlovačke gimnazije čija je menotrica Jasminka Žiža.

Predsjednik Društva Dragan Primorac čestitao je učenicima i kazao da uspjeh koje ih je uvrstio među najbolje u svijetu nije slučajnost, nego plod njihova zalaganja i entuzijazma njihovih mentora, te obećao da će on i njegovi suradnici na njih paziti kako bi za desetak godina mogli s ponosom svjedočiti o njihovim djelima.

U ime učenika zahvalio je Rej Kovačević te kazao da nagrade za njih imaju velik značaj i da se nada da će oni svojim radom doprinijeti boljitku znanstvenog i obrazovnog sustava koji će omogućiti da mladi ne napuštaju Hrvatsku.

Svečanosti su nazočili i predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić, predsjednik Rektorskog zbora RH i član ISABS-a Šimun Anđelinović, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković Tome Antičić i drugi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!