IZLAZAK IZ KRIZE

Znakovit oporavak na Wall Streetu

13.04.2010 u 07:59

Bionic
Reading

Podignut optimizmom zbog korporativnih profita, oporavka gospodarstva i najnovijeg plana za olakšavanje duga Grčke, dionički indeks Dow Jones u ponedjeljak je prešao razinu od 11.000 bodova, što nije ostvario otkako je počelo kolebanje financijskog sustava prije 19 mjeseci, izvijestio je The Wall Street Journal

Iako je rastao za samo 8,62 bodova ili za 0,08 posto, Dow je trgovanje završio na 11.005,97 bodova, nastavljajući nevidljivi rast na tržištu koje obilježavaju ispodprosječni opseg trgovine i mali dnevni pomaci.

Dow je porastao u 23 od posljednjih 30 dana trgovanja, ali se samo jednom, 23. ožujka, pomaknuo za više od 100 bodova. Taj reprezentativni indeks Wall Streeta rastao je za 68 posto od najniže razine u ožujku 2009, ali za samo šest posto ove godine.

Ulagači su rastrgani između uvjerenja da je recesija završena i straha da nezaposlenosti, a visoka razina duga i još uvijek problemima opterećeno stambeno i kreditno tržište mogu spriječiti normalan oporavak.

Sposobnost tržišta da konačno prijeđe orijentir od 11.000 bodova sugerira da su optimisti u većini, ocjenjuje WSJ.

'To vam daje osjećaj da su ljudi prepoznali održivost oporavka. Oni su jasan čimbenik u okruženju poboljšanih profita', izjavio je Christopher Sheldon, glavni investicijski strateg financijske tvrtke BNY Mellon Wealth Management.

'Gorivo' za nedavne dobitke daje i niz pozitivnih vijesti o gospodarstvu. U ožujku su trgovinski lanci imali jaku prodaju, što je ojačalo nade stvorene ranijim vijestima da je u cijelom gospodarstvu počelo stvaranje novih radnih mjesta tijekom ožujka.

Indeksi i proizvodnih i uslužnih sektora poslovanja su počeli prikazivati dobitke, sugerirajući da je gospodarski napredak postao široko prisutan, ističe WSJ.