BOSANSKO STRIGOVO

'Zlatna groznica' u selu na granici s Hrvatskom

27.05.2013 u 14:49

Bionic
Reading

Gotovo napušteno selo Strigovo u Kozarskoj Dubici, na sjeveru BiH, posljednjih dana opsjedaju brojni znatiželjnici nakon što su otkrivene čestice zlata u nekoliko grumenova u mjesnom potoku, izvijestile su u ponedjeljak Nezavisne novine

Mještani sela Strigova koje se nalazi uz samu granicu s Hrvatskom pronašli su sedam grumena koji su na sebi imali čestice zlata ukupne težine oko 50 grama. Nakon ovog otkrića to pomalo zamrlo potkozarsko selo trese 'zlatna groznica', opsjedaju ga ljudi sa svih strana, danju i noću, zuje detektori za metal i traga se po potoku kada razina vode opada.

Kako su rekli za Nezavisne novine, svaki kamen koji su pronašli na sebi je imao u prosjeku oko sedam grama zlata. Sve je počelo kada je mještanin ovog sela Branko Tadić u potoku koji protječe pored njegove kuće pronašao kamen koji je neobično svjetlucao i za koji je provedenom analizom urađenom da na sebi ima zlata.

Tadić je rekao da mještani i brojni drugi intenzivno nastavljaju tragati za zlatom. Po njegovim riječima, dva grumena sa zlatnim česticama je prije nekoliko dana pronašao njegov rođak Dragan Tadić. Dodao je kako će kupiti rudarski detektor kako bi se olakšala potraga za zlatom.