NE VJERSKOM BRAKU

Životno partnerstvo ponuditi i heteroseksualcima!

03.12.2013 u 14:46

Bionic
Reading

Nakon što je hrvatska Vlada na svojim Facebook stranicama objavila prijedlog zakona o životnom partnerstvu i pozvala građane da se uključe u javnu raspravu o njemu, javile su se inicijative koje smatraju da ova vrsta zajednice ne bi trebala biti rezervirana samo za homoseksualce

Naime, prema novom prijedlogu životno partnerstvo definira se kao zajednica obiteljskog života dviju osoba istog spola. Nigdje u dokumentu ne ostavlja se mogućnost da u njega stupe osobe različita spola pa su neke skupine građana otvorile pitanje je li neophodno da i ovaj zakon bude diskriminatoran.

Jedna inicijativa na Facebooku kaže kako smatra da postoji značajan broj heteroseksualnih osoba koje bi željele ostvariti pravo na zaštitu putem alternativnog, neisključivog zakonskog okvira koji uz sebe ne veže nikakve vjerske i tradicijske implikacije koje su nakon nedavnog referenduma voljom većine građana neizbježno vezane uz pojam braka.

Zbog toga nadležnima predlažu da, umjesto još jedne ekskluzivne zajednice koja nepotrebno dijeli obitelji prema spolnoj orijentaciji, uvedu izmjene prijedloga zakona kojima bi se svim zainteresiranim parovima omogućio pristup institutu životnog partnerstva kao inkluzivne zajednice koja pruža ravnopravnu zaštitu svim obiteljima.

Pritom podsjećaju na nedavnu odluku Europskog suda za ljudska prava prema kojoj su zemlje koje priznaju životne zajednice koje nisu brak dužne zakone ravnopravno ponuditi i istospolnim zajednicama. Smatraju kako je logično zaključiti da ta odluka vrijedi i u obrnutom smjeru.

Marko Jurčić iz Zagreb Pridea, član radne skupine za izradu nacrta zakona, kaže da je predložio da se u novom dokumentu izjednače svi, bez obzira na spol.

'No to za sada nitko nije podržao, ni Vlada, ni druge udruge, niti pravobraniteljica za ravnopravnost spolova', rekao je Jurčić i dodao: 'Prihvaćanje definicije braka kao zajednice žene i muškarca na temelju referenduma dodatni je razlog za to da novi oblik obiteljskog života koji se definira ne bude rezerviran samo za jednu zajednicu. Ne bismo trebali raditi apartheid, nego bismo trebali omogućiti da životno partnerstvo bude uključivo za sve osobe neovisno o spolu.'

Posvajanje djece ionako je već realnost

Prvi čovjek Zagreb Pridea kaže da i dalje inzistiraju na drugom zahtjevu - pravu na zajedničko posvajanje, koji za sada nije prihvaćen.

'U Hrvatskoj danas pojedinac ili pojedinka, neovisno o svojoj spolnoj orijentaciji, može posvojiti djecu. Dakle, ovdje postoje lezbijske i gey obitelji koje su nastale pojedinačnim posvajanjima, umjetnom oplodnjom, dogovorom i na razne druge moguće načine. To je nepobitna činjenica pa nema razloga da se to negira. Trebalo bi naprotiv svim partnerima dati ista prava na uređenje roditeljskih odnosa kroz roditeljsku skrb, partnersku skrb i zajedničko usvajanje. To su stvari koje smo tražili još 2012. godine', rekao je.

Svi oblici zajednica ravnopravni i za sve

Jurčić smatra da je sada prilika za to da se različiti oblici zajednica izjednače pred zakonom, a građanima omogući da slobodno biraju među njima ističući da je takva praksa uobičajena u razvijenim zapadnim zemljama.

'Registrirano partnerstvo koje je 90-ih doneseno u Nizozemskoj nije diskriminiralo prema spolu. Manji broj zemalja prilikom donošenja zakona o registriranom partnerstvu to čini. Primjerice, Velika Britanija je to učinila, međutim, sada kada Engleska i Wales imaju jednakost braka i tzv. civilne unije, takva se partnerstva otvaraju i raznospolnim parovima. Smatram da su brak, izvanbračna zajednica i životno partnerstvo tri različita oblika obiteljskog života te da građani i građanke imaju pravo birati koju će odabrati. Nažalost, brak je sada isključivo rezerviran za heteroseksualne parove. No životno partnerstvo upravo zbog toga ne bi trebalo isključivati nikoga.

Onoga trenutka kada bude definirana životna zajednica, mi ćemo moći ići na Europski sud za ljudska prava i tražiti ukidanje diskriminacije, odnosno izjednačavanje prava s bračnim zajednicama. Nadamo se da do toga neće morati doći jer bi to koštalo i nas i vlasti', rekao je gay aktivist.

Čak i HDZ okreće ploču prema gayevima

Čelnik Zagreb Pride smatra da je vrlo zanimljivo da je HDZ nakon referenduma najavio da će se zalagati za to da LGBT zajednica dobije prava kojima će biti zadovoljna.

'Nakon što je brak referendumom rezerviran za heteroseksualne parove, HDZ je prvi put u povijesti počeo govoriti da će dati prava i boriti se za ravnopravnost homoseksualaca. To su izjavili Željko Reiner i Tomislav Karamarko u nedjelju. Mislim da je to velika vijest. HDZ je sada odnio pobjedu, no mislim da im U ime obitelji zapravo smeta ili da su dobili packe od europskih pučana. Mislim da će poseban legitimitet ovom zakonu dati podrška oporbe poput laburista, Jadranke Kosor, ali i HDZ-a koji sada prvi put pokazuje da možda ima neku LGBT politiku. HDZ ne može negirati činjenicu da mnogi građani žele da istospolni parovi dobiju ista prava', rekao je Jurčić.