HOĆE LI I ON ZA MILANOVIĆA RADITI BESPLATNO?

Zinku Bardić bi u Vladi mogao zamijeniti novinar Jutarnjeg lista

27.02.2014 u 16:50

Bionic
Reading

Premda smjena premijerove savjetnice Zinke Bardić nije službeno potvrđena - ona do danas nije ni demantirana. Zaposlenici Banskih dvora nisu je vidjeli tridesetak dana, a u posljednje vrijeme u uredu nije ni njezina bliska suradnica, glasnogovornica Vlade Ivana Grljak. Šuška se da je premijer već započeo intervjue za novog savjetnika i da je najizgledniji kandidat novinar Jutarnjeg lista Nikola Jelić

Premijer Zoran Milanović doista traži novog savjetnika za medije - potvrđeno nam je to u neslužbenim razgovorima s nekoliko izvora bliskih Vladi. Navodno su već obavljeni intervjui s nekoliko kandidata, a priča se da je jedan od njih novinar Nikola Jelić.

Jelić je, prema dostupnim informacijama, najizgledniji kandidat. On je novinar s dugogodišnjim iskustvom praćenja rada Vlade, još od sredine devedesetih godina. Pratio je HDZ-ove premijere i rad pokojnog SDP-ova premijera Ivice Račana, a danas je jedan od rijetkih novinara koji je čak nekoliko puta u ove dvije godine intervjuirao Zorana Milanovića za Jutarnji list. Ako su pretpostavke točne, kroz te razgovore zadobio je premijerovo osobno povjerenje.

Kada smo ga pokušali pitati jesu li te glasine istinite, Jelić nam je rekao da mu upravo započinje jedan intervju i da ne može razgovarati. Na nekoliko kasnijih poziva nije uzvraćao što smatramo dokazom da kolega doista razmišlja o ponudi. Da se čeka Jelićev odgovor na premijerov poziv, potvrdio nam je i naš izvor.

Na telefone se već danima ne javlja ni Zinka Bardić, a u posljednja dva dana ni glasnogovornica Vlade Ivana Grljak.

Savjetnica premijera za odnose s javnošću Zinka Bardić radila je dvije godine za Milanovića bez ikakve novčane naknade. Budući da je službeno zaposlena u PR agenciji Madison, koja ima ugovor sa SDP-om, plaća je na njezin račun stizala iz te tvrtke. Tako su u Vladi objašnjavali da proračun ne trpi nikakav trošak za zapošljavanje medijskog savjetnika koji ima ulogu glancati ugled premijera i šefa SDP-a.

Bardić se tridesetak dana ne pojavljuje u Banskim dvorima. Prestala je dolaziti negdje oko Milanovićeve najave smjene pomoćnika ministra financija Branka Šegona na Novoj TV. Takav javno degradirajući odnos prema iskusnom SDP-ovom ministru Slavku Liniću zamjerile su Milanoviću njegove stručnjakinje za komunikaciju. Bardić je, čini se, napustila premijera, a počelo se nagađati da odlazi i glasnogovornica Vlade i SDP-a Ivana Grljak.

Grljak
je među novinarima koji prate Vladu poznata kao osoba koja se uvijek javi na telefonski poziv, u što kraćem roku. Ili barem vrlo brzo pošalje SMS poruku. U dvije godine mandata nije poznato da je bila na bolovanju te se često žrtvovala i polubolesna dolazila na posao.

U petak, prije subotnje konvencije SDP-a, nekolicini novinara se povjerila da je pod temperaturom. Njezini suradnici kažu da je na bolovanju od ponedjeljka, ali i da im je još uvijek dostupna za savjete. Novinare je obavijestila da neće biti na raspolaganju dok ne ozdravi te nakon toga nije odgovarala ni na kakva pitanja, pa čak ni na ona odlazi li doista i ona iz Vlade. To u svakom slučaju nije nalik Ivani Grljak kakvu poznajemo u 'normalnim' uvjetima.

Brojni ministri i zastupnici nisu htjeli odgovarati na pitanja o odlasku premijerovih najbližih suradnica za komunikaciju, no priznaju da su načuli slične informacije i da se nešto neobično događa. Neki od naših sugovornika pretpostavljaju da je Grljak uvrijeđena jer premijer nije nju izabrao da mu bude savjetnica nakon Bardić. Naime, nju se navodno smatra 'korektnom, ali ne i kompetentnom' za savjetnika premijera. Pretpostavlja se da u Banskim dvorima smatraju da je važno da ostane na mjestu glasnogovornice - zbog kontinuiteta.

Jedini koji je službeno pristao govoriti na ovu temu je zastupnik koalicijskog HNS-a i bivši glasnogovornik te stranke Igor Kolman. On je rekao kako smatra da je komunikacija Vlade zaista iznimno loša i da su potrebne ozbiljne promjene. I drugi naši sugovornici slažu se da je ugled Vlade daleko gori od realnog stanja koje ne vide blistavim, ali ne misle ni da je tako strašno kako se ponekad čini u javnosti.

Taj bi narušeni ugled Vlade u javnosti, odnosno sve lošiji rejting SDP-a, u drugoj polovici mandata prema svemu sudeći trebao riješiti novi Milanovićev savjetnik. U slučaju novog zaposlenja u Banskim dvorima, premijeru će zasigurno biti postavljeno pitanje hoće li se taj ugled stranaka na vlasti peglati proračunskim novcem ili će i novi savjetnik raditi besplatno? S obzirom na posao koji podrazumijeva puno strpljenja i odricanja, u ponavljanje ovog drugog scenarija čisto sumnjamo.