TUŽNA OBLJETNICA

Žigmanov: Protjerivanje gotovo 40.000 vojvođanskih Hrvata započelo je prije točno 30 godina

05.05.2021 u 14:47

Bionic
Reading

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) podsjetio je u srijedu da je 6. svibnja obljetnica početka progona gotovo 40.000 srijemskih Hrvata, za što u Srbiji nitko nije odgovarao, pa čak ni haški osuđenik Vojislav Šešelj koji neometano politički djeluje

„Riječ je o organiziranom progonu vojvođanskih Hrvata iz njihova zavičaja – jednom od najtragičnijih razdoblja u novijoj povijesti Vojvodine, napose kada je riječ o stradanju Hrvata u Srijemu te jugozapadnoj i zapadnoj Bačkoj“, navodi se u priopćenju DSHV-a.

Tih se tragičnih događaja prisjećamo početkom svakog svibnja budući da je toga dana u Hrtkovcima 1992. održan miting na kojemu je sudjelovao Vojislav Šešelj i pročitao imena sedamnaestero Hrvata kojima je javno poručeno da se sele, podsjeća u priopćenju DSHV.

„Istina, protjerivanje vojvođanskih Hrvata započelo bez ikakvih povoda prije točno 30 godina, polovinom 1991. etničkim nasiljem u Novom Slankamenu, ali je događaj u Hrtkovcima u javnosti prepoznat kao najeklatantniji i najočigledniji primjer“, ističe stranka hrvatske manjine.

Nevladine udruge govore o tome kako je u Vojvodini 90-ih ubijeno 25 osoba te da ju je moralo napustiti između 35 i 40 tisuća Hrvata, a da se od izbjeglih do danas gotovo nitko nije vratio u rodni kraj.

DSHV podsjeća da su Hrvati 1990-ih protjerivani i iz drugih vojvođanskih mjesta: Golubinaca, Sota, Morovića, Erdevika, Kukujevaca, Gibarca, Šida, Vašice, Rume, Iriga, Beške, Maradika, Inđije, Zemuna, Novih Banovaca, Surčina, Srijemske Kamenice, Beočina, Čerevića, Petrovaradina, Srijemskih Karlovaca, Srijemske Mitrovice, Nikinaca, Platičeva, Martinaca, Bača, Plavne, Sonte, Stanišića.

Stranka dodaje da pravosudna tijela Srbije nisu pokretala sudske postupke za učinjene zločine, ne postoji niti jedno javno obilježje, a nema ni prigodnog memoriranja.

„Ovi se zločini različitim strategijama nijekanja prešućuju, na što ne pristajemo“, ističe se u priopćenju DSHV-a.

Za zločine nad Hrvatima u Vojvodini pravomoćno je osuđen, pred Mehanizmom za Međunarodne kaznene sudove u Haagu, jedino Vojislav Šešelj.

„Isti onaj koji je nakon toga, mimo svih demokratskih načela i standarda međunarodnoga prava, nastavio svoje političko djelovanje, koje je dijelom usmjereno ne samo na nijekanje činjenica zbog kojih je osuđen – zločina nad Hrvatima u Srijemu, nego i na aktivno djelovanje u mjestu u kojemu su se zločini i događali, kao što su Hrtkovci, gdje njegova stranka ima prostor u kojima se odvijaju aktivnosti nijekanja zločina – što držimo za njihovu banalizaciju“, navodi stranka hrvatske zajednice.

DSHV ponavlja da traži zabranu djelovanja Šešelja i njegove stranke, jer se nečinjenje može tumačiti „kao ruganje nevinim žrtvama i kao nespremnost srbijanskih vlasti da se primijene neke od temeljnih preporuka Europske unije kada je riječ o politikama suočavanju s prošlošću“.

„Nadamo se kako nedjelovanje glede toga ne znači i odobravanje“, zaključuje DSHV u priopćenju koje je potpisao predsjednik Tomislav Žigmanov.