MINUS NA MINUS

ZG Holding lani izgubio 352 milijuna kuna

Zagrebački holding

Zagrebački holding

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Nacrt prvog revizijskog izvješća Državne revizije o poslovanju Zagrebačkog holdinga prikazao je megatvrtku u iznimno lošem svjetlu. U pitanju nije konačan revizijski nalaz, jer državni revizori u obzir moraju uzeti i odgovor Zagrebačkog holdinga na nalaze revizije. U predmetnom nacrtu revizije navode se podaci o gubitku tvrtke u prošloj godini u iznosu od 354.7 milijuna kuna, a podsjeća se i na preneseni gubitak iz 2010. godine, koji je iznosio 473.5 milijuna kuna

U analizi realizacije poslovnog plana za 2011. godinu revizoru su stoji odlomak koji je porazan za Upravu Holdinga na čelu s Ivom Čovićem: 'U planu poslovanja za 2011. su planirane mjere i aktivnosti na konsolidaciji poslovanja i povećanju učinkovitosti. Međutim, mjere i aktivnosti nisu detaljno razrađene, nisu utvrđeni rokovi za provedbu, te potrebna sredstva. Do konca 2011. godine najveći dio navedenih mjera nije realiziran'.

Gledajući nacrt revizijskog izvješća u cjelini, stječe se dojam kako je u pitanju impresivan niz promašaja, propusta, nerealiziranih planova i loših rezultata tvrtke koja znači život za glavni grad Hrvatske, piše Novi list

– Ostvareni rezultati poslovanja i investicijskih ulaganja u 2011. godini, kao i u ranijim godinama, znatno odstupaju od planiranih. Za 2011. godinu planirana je dobit u iznosu 220.2 tisuće kuna, a ostvaren je gubitak u iznosu 352 milijuna kuna.

Vrlo problematične za Zagrebački holding dugoročne su i kratkoročne financijske obaveze, odnosno činjenica da iste nastavljaju rasti. U 2010. godine dugoročne obaveze iznosile su 6,59 milijardi kuna, a u prošloj godini na koju se odnosi nacrt revizije – 6.89 milijardi kuna. Kratkoročne obveze u 2010. godini iznosile su 2.32 milijarde, a u 2011. godini – 2.46 milijardi kuna.

– Izvješće kojem ste u posjedu radni je nacrt i nije konačna verzija. Zagrebački holding se očitovao i i nadamo se da će ga revizija uvažiti. Kad dobijemo konačan nalaz Državne revizije objavit ćemo ga našem internet sajtu, s obrazloženjem«, kazao je glasnovogornik Holdinga Dušan Viro.

U zagrebačkom SDP-u reviziju će također javno komentirati kad bude konačna no pod uvjetom anonimnosti su kazali nešto i o nacrtu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!