PREKOMJERNA SILA

Žestoki sukobi u predgrađu Pariza zbog silovanja pendrekom

12.02.2017 u 11:04

Bionic
Reading

Prosvjednici su u subotu gađali policajce kamenjem, palili automobile i kante za smeće u pariškom predgrađu u kojem su napetosti porasle nakon policijske brutalnosti prema uhićenom lokalnom mladiću. Nad jednim policajcem otvorena je službena istraga za silovanje, a nad drugom trojicom za upotrebu prekomjerne sile 2. veljače prilikom uhićenja 22-godišnjaka u predgrađu Aulnay-sous-Bois. Policajci su mladića identificiranog kao Theo navodno silovali pendrekom

Pobuna lokalnih stanovnika izbila je u već u noći 2. veljače, a sukobi sa snagama reda nastavili su se i u subotu.

U pariškoj policiji kažu da se oko 2000 ljudi mirno okupilo u Bobignyu, naselju koje graniči s Aulnay-sous-Boiseom, kako bi dali potporu uhićenom Theu, da bi potom dio okupljenih počeo policajce gađati kamenjem.

Ta četvrt nastanjena uglavnom migrantima jedna je od nekoliko u kojima su izbili nemiri 2005. nakon što je dvoje mladih poginulo od strujnog udara na trafostanici kamo su se skrili želeći izbjeći uhićenje.

YouTube Autor: YouTube

Neredi 2005., u kojima je zapaljeno 10.000 automobila i 300 vozila, potaknuli su tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Nicolasa Sarkozyja da proglasi izvanredno stanje.

Riječ je o području grada u kojem su sukobi policije i lokalnih mladih imigranata privukli globalnu pozornost na velike razlike između bogatog Pariza i siromašnih predgrađa koja ga okružuju. Iako ograničenije nego prije 12 godina, nasilje je podsjetnik na tinjajuće napetosti u četvrtima u kojima vlada iznadprosječna nezaposlenost i u kojima živi velik broj imigranata, u vrijeme kada se Francuska priprema za izbor novog predsjednika.

Nezaposlenost u predgrađu Aulnay-sous-Bois gotovo je dvostruko veća od nacionalnog prosjeka od deset posto.