IZRAEL VRIJE

Žestoki prosvjed zbog židovsko-arapskog vjenčanja

18.08.2014 u 18:24

  • +5

Vjenčanje židovke i palestinca

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Ammar Awad

Bionic
Reading

Izraelska policija je u nedjelju blokirala više od 200 pripadnika izraelske ekstremne desnice u njihovom pokušaju da zaustave vjenčanje između židovke Maral Malka (23) i muslimana Mahmuda Mansura (26)

Deseci policajaca, uključujući i pripadnike specijalnih postrojbi, napravili su ljudski lanac kako bi zadržali prosvjednike izvan vijećnice. Na kraju su četiri prosvjednika uhićena, javlja Reuters. Odvjetnik sretnog para neuspješno je pokušao isposlovati zabranu prosvjeda. Ipak uspio je isposlovati policijsku zaštitu koja je prosvjednike zadržala na razdaljini 200 metara od vijećnice u predgrađu Tel Aviva, Rishon Lezionu.

Prosvjedi su samo istaknuli tenzije između židova i Arapa u Izraelu koje su znatno porasle zbog sukoba u Gazi. Grupa Lehava koja je organizirala prosvjed već ranije je napadala židovsko-arapske parove. Svoje protivljenje međuetničkim brakovima pravdaju religijskim razlozima. Do sada su rijetko prosvjedovali na samom mjestu vjenčanja. Mladoženja je izjavio za izraelsku televiziju da prosvjednici nisu uspjeli omesti vjenčanje niti uništiti raspoloženje. Rekao je i da će plesati do zore i da njih dvoje vjeruju u suživot.

S druge strane prosvjednici, većinom mladići u crnim majicama, vrijeđali su Malku, koja je rođena kao židovka, ali je prešla na islam prije vjenčanja, nazivajući je 'izdajicom židovske države'. Također su uzvikivali rasističke i uvredljive slogane protiv Arapa.

Glasnogovornik Lehave, Michael Ben-Ari, židove koji stupaju u brakove s nežidovima bilo koje denominacije nazvao je 'gorima od Hitlera', piše Reuters. Maralin otac, Yoram Malka, izjavio je za izraelsku televiziju da se protivio vjenčanju, nazvavši ga 'vrlo tužnim događajem'. Također je kazao i da je ljut na kćer što je prešla na islam, za zeta da njih dvojica imaju problem, a problem je što je on Arap.