NEODGOVORNO I NEDOPUSTIVO

Žestoki napadi na papu zbog prezervativa

18.03.2009 u 16:12

Bionic
Reading

U dijelu njemačke javnosti u srijedu su se javile oštre reakcije na najnovije izjave pape Benedikta XVI. o uporabi prezervativa

BERLIN - "Prezervativi spašavaju živote i u Europi i na drugim kontinentima", navedeno je u zajedničkoj izjavi njemačke savezne ministrice zdravstva Ulle Schmidt i ministrice za pomoć zemljama u razvoju Heidemarie Wieczorek-Zeul.

Dvije socijaldemokratske političarke upozorile su da je samo u Africi više od 22 milijuna stanovnika zaraženo virusom HIV-a ili oboljelo od AIDS-a.

"Moderna politika pomoći zemljama u razvoju mora stanovnicima tih zemalja pomoći u planiranju obitelji i tu posebnu ulogu imaju prezervativi. Svaka druga politika bila bi neodgovorna", stoji u priopćenju dviju ministrica.

I predsjednik najjače oporbene stranke, Liberalno demokratske, Guido Westerwelle oštro je kritizirao izjave Bendikta XVI.

"Odbacivanje prezervativa u ovom trenutku potpuno je neodgovorno", smatra Westerwelle. Povjerenik stranke Zelenih za ljudska prava Volker Beck izjavio je da ga Papine izjave "ostavljaju bez riječi".

Papina oštra osuda uporabe prezervativa kritizirana je i u dijelovima Katoličke crkve u Njemačkoj. Hamburški pomoćni biskup Hans-Jochen Jaschke zatražio je od Crkve "otvoren odnos" prema tom pitanju.

"Tko boluje od AIDS-a i seksualno je aktivan mora štititi sebe i svoje partnere", izjavio je Jaschke za tjednik "Die Zeit". Istodobno je pohvalio djelovanje Katoličke crkve u suzbijanju AIDS-a u Africi.

Papina stajališta o uporabi prezervativa najoštije je napala njemačka udruga za pomoć oboljelima od AIDS-a Deutsche AIDS-Hilfe. Predsjednik udruge Joerg Litwinschuh smatra da Benedikt XVI svojim izjavama proglašava grješnim "ne samo katolike nego i cjelokupno čovječanstvo".

Litwinschuh je stoga od poglavara Katoličke crkve zatražio da odustane od "nepopustljivih stajališta" i "daljnjeg sprječavanja prevencije AIDS-a".