rat u ukrajini

Žestoke borbe za kontrolu nad Bahmutom, ruskoj vojsci pomažu plaćenici iz Wagner grupe te čečenski borci

25.12.2022 u 22:17

Bionic
Reading

Ruski vojnici bore se za kontrolu nad gradom Bahmutom u istočnoj Ukrajini, no kijevski borci zadali su im "teške gubitke", rekao je u nedjelju glasnogovornik ukrajinske vojske

Najmanje 50 ruskih vojnika ubijeno je te je još 80 ranjeno od subote, prema Serhiju Červatku, glasnogovorniku istočnih ukrajinskih vojnih snaga. Podaci o ubijenima i ranjenima nisu se mogli nezavisno potvrditi. Bahmut je kritična točka na frontu u istočnoj Ukrajini jer bi bilo kakav proboj ondje omogućio ruskim vojnicima da napreduju u dubinu Ukrajine. Ukrajinski vojnici grad su pretvorili u utvrdu u nastojanju da ga obrane. Čelnik uprave regije Luhanska Serhij Hajdaj kazao je da, osim ruskih vojnika, i plaćenici Wagner i čečenski borci, koje je poslao vođa republike Čečenije Ramzan Kadirov, nisu uspjeli u napadima na Bahmut.

"Žele pokazati djedici u bunkeru (ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu) koliko su sposobni", kazao je na Telegramu. "No zasad samo gube tisuće vojnika koji se neće vratiti." Ukrajinske oružane snage su u nedjelju objavile da je sedamadesetak ruskih časnika ranjeno u napadu na rusko zapovjedno mjesto u regiji Herson na jugu zemlje. Nije poznato koliko ih je poginulo, ali je u napadu tijekom sastanka u selu Zabarine ranjeno najmanje 70 časnika, rekle su ukrajinske snage.

  • +3
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nedavno je posjetio vojnike u Bahmutu Izvor: EPA / Autor: Ukrainian Presidential Press Service Handout

Ukrajinski borci napadali su ruske zapovjedne centre i zapovjedna mjesta više puta od početka invazije, locirajući ih zahvaljujući radijskoj komunikaciji ili mreži mobilne telefonije. Nekoliko visokih ruskih časnika poginulo je u sličnim napadima. U međuvremenu, nakon napada na grad Herson, glavni grad istoimene ukrajinske pokrajine, broj poginulih popeo se na 16, uz daljnjih 64 ozlijeđenih, izvijestio je ranije ukrajinski vojni guverner regije. Među poginulima su trojica muškaraca koji su poginuli prilikom čišćenja mina, rekao je Jaroslav Januševič na Telegramu.