SVI PROTIV GRADONAČELNIKA

Žestok udar na Bandića u Skupštini

26.11.2009 u 12:13

Bionic
Reading

Iako je na prošloj sjednici Gradske skupštine izglasano proširenje Skupštine Zagrebačkog holdinga, gradonačelnik Milan Bandić danas je tražio obustavu te odluke

Jednom riječju, Bandić i dalje želi biti jedini član Skupštine Zagrebačkog  holdinga, no to mu nije pošlo za rukom te će u budućnosti uz njega u Skupštini sjediti još 10 članova.

U žustroj i nekonstruktivnoj raspravi optužbe na Bandićev račun pljuštale su sa svih strana, od HDZ-a, SDP-a, HNS-a…

Bandić je kazao da je 'ponosan što je po prvi put u povijesti u Gradskoj skupštini ujedinio vladajuće i oporbu'. Iako se na prošloj sjednici, kad je Skupština odbila njegov prijedlog proračuna, nije pojavio, danas je kazao da 'sjedi kao ćuk u prvoj klupi i sluša što mu paše i što mu ne paše'.

Poručio je predsjedniku Gradske skupštine Borisu Špremu da 'građani nisu bedasti'. 'Ja sam legalist, ali poštujem i svoj legitimitet', rekao je Bandić.

Šprem je Bandića zamolio da poštuje instituciju Gradske skupštine kao što zastupnici poštuju instituciju gradonačelnika.

Bandić je zastupnike optužio da 'politiziraju' i 'gutaju žabu' te da mu 'buše gume da ne bi poletio', što god da to značilo.

Bandić vječni SDP-ovac

Bandić se SDP-ovcima u Skupštini obraćao kao svojim stranačkim kolegama. U neformalnom razgovoru otkrio nam je da se 'i dalje osjeća kao član SDP-a jer je članstvo u stranci zamrznuo na 90 dana'.

Optužio je svoje bivše stranačke kolege iz SDP-a da su prijedlog izmjene statuta koje se odnose na proširenje Skupštine Holdinga napravili, a da se nisu prethodno s njim konzultirali.

'Doveden sam pred svršen čin', požalio se Bandić.

Nenad Matić iz kluba zastupnika HSS-a/HSLS-a apelirao je na to da rasprava ne bude predmet stranačkog prepucavanja, dok je Jasen Mesić iz kluba HDZ-a kazao da su i prije SDP-ovaca predlagali proširenje Skupštine ZG holdinga.

Bandić za govornicu izlazio 20-ak puta i svaki put je ponavljao da je on svoje dokazao na izborima, da brine za interes građana i da je u Skupštini organiziran simultani napad na njega.

'Mućke vaše neće proći, vi ste duboko nesretan čovjek', poručio je Bandić predsjedniku Skupštine Borisu Špremu, optuživši ga za 'sljepilo i mržnju prema gradonačelniku'.

SDP-ovac Tomislav Saucha dramatično je ustvrdio da je 'ovo žalostan dan za Skupštinu, za Grad Zagreb i za gradonačelnika'.

'Ovo je prvi put da gradonačelnik pokušava ukinuti statut', kazao je Saucha te naglasio da zastupnici još nisu dobili na uvid zapisnike sa sjednica Skupštine Holdinga.

Kazao je da Bandić brine samo za svoje interese, na što je vidno uzrujani gradonačelnik tražio od predsjedavajuće Tatjane Holjevac da ga 'zaštiti jer nema veće uvrede nego reći da se brine za vlastite interese'.

No Bandića nitko nije mogao zaštititi od gradskih zastupnika, koji su sa 33 glasa za i samo jednim protiv izglasali proširenje Skupštine Zagrebačkog holdinga.

Odluka o proširenju Skupštine Holdinga sada je na Ministarstvu uprave, koje ima 15 dana da procijeni je li ispravna Bandićeva odluka ili odluka Gradske skupštine. Ako Ministarstvo prihvati odluku o proširenju, tada ta odluka postaje konačna, a Bandiću preostaje jedino žalba Ustavnom sudu.