SURADNJA BOGATIH

Zemlje Perzijskog zaljeva uvode zajedničku valutu

21.05.2013 u 11:44

Bionic
Reading

Šest zemalja Perzijskog zaljeva trebalo bi realizirati plan za uvođenje jedinstvene valute, slične tvorevini 17 europskih zemalja koje koriste euro, prenosi srpski portal B92

Kaže to bivši glavni ekonomist Međunarodnog financijskog centra iz Dubaija, Naser Saidi, prenosi B92

Saidi je u intervjuu za tjednik iz Dubaija Arabiyan Business rekao da je Savjet za zaljevsku suradnju, čije su članice Saudijska Arabija, Kuvajt, Bahrein, Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati i Oman, mnogo stabilniji od eurozone, duboko uronule u krizu.

'Ove zemlje nemaju velikih makroekonomskih razlika poput europskih zemalja', rekao je Saidi, bivši libanonski ministar, a trenutno radi kao nezavisni ekonomist.

Plan za uvođenje zajedničke valute u ove zemlje razmatra se već 10 godina, ali je već nekoliko puta odložen. Savjet za zaljevsku suradnju, čije zemlje posjeduju oko 60 posto svjetskih rezervi nafte, trenutno nije odredio rok za realizaciju tog plana.

Saidi je dodao da činjenica da zemlje Zaljeva imaju nisku stopu dugova, male budžetske deficite, veliku količinu deviznih rezervi i ogromne prirodne resurse također potvrđuje da bi uvođenje zajedničke valute imalo smisla.