ZBOG PRITISKA SDP-A?

Željko Sabo nije se (još) nagodio s Uskokom!

26.03.2014 u 06:54

Bionic
Reading

Usprkos brojnim napisima i nagađanjima, tportal doznaje da se SDP-ov gradonačelnik Vukovara Željko Sabo još nije nagodio s Uskokom. Ima vremena o tome razmisliti do 4. travnja, za kada je zakazano novo ročište na sudu. U borbi za osobni interes da si smanji eventualnu zatvorsku kaznu mogli bi ga omesti stranački šefovi

Da bi se Željko Sabo nagodio s Uskokom i smanjio si moguću zatvorsku kaznu zbog navodnog pokušaja podmićivanja HDZ-ove vijećnice Marije Budimir, mora potpisati dokument u kojem priznaje krivnju. Sabo je suočen s tom mogućnošću, ali, kako doznajemo, nije potpisao da priznaje krivnju.

Naši izvori nagađaju da je Sabo sada pod pritiskom stranke koja bi njegovim priznanjem pretrpjela političku štetu. No u slučaju da je Sabo doista kriv, bilo bi mu osobno isplativije nagoditi se s Uskokom i dobiti manju zatvorsku kaznu. Navodno ni s nagodbom ne bi dobio uvjetnu kaznu, no u svakom slučaju, ovako mu prijeti pet godina zatvora.

Sabin odvjetnik Tihomir Rubeša rekao nam je da je sljedeće ročište zakazano za 4. travnja i da ćemo tada znati više. Kaže da je Sabo i dalje u bolnici zbog različitih zdravstvenih problema, čak mu je ugrađen i pacemaker, ali da je stanje za sada zadovoljavajuće premda se i dalje prilično brine za klijenta.

Inače, nakon objave informacije o mogućoj nagodbi Sabe i Uskoka, u SDP-u službeno vlada gotovo potpuni muk. Stranački dužnosnici ne usuđuju se komentirati slučaj, a neslužbeno se govori da Sabo nema što tražiti u stranci ako prizna krivnju i nagodi se s tužiteljima. Predsjednik stranke Zoran Milanović rekao je tek da ništa ne zna i da najprije mora razgovarati s vukovarskim gradonačelnikom.

Peđa Grbin i Nenad Stazić nisu u utorak bili raspoloženi za izjave. Grbin je tvrdio da bi svaki komentar značio miješanje u pravosudni postupak, a Stazić da ništa ne zna i da ne bi bilo uredu o tome govoriti.

U jučerašnjem razgovoru s članicom Glavnog odbora SDP-a Anom Brborom Hum dotakli smo se i slučaja Željka Sabe. Pitali smo je misli li da bi, u slučaju nagodbe s Uskokom, trebao biti izbačen iz stranke, a ona je rekla da stranka, barem na Glavnom odboru, to nije definirala: 'O tome na Glavnom odboru nije bilo riječi, a znam jer sam bila do zadnje minute na sjednici. Jedino što je šef stranke Milanović spomenuo je da u tom trenutku nije imao dovoljno informacija...'

Brbora Hum smatra da se Sabu ne treba izbaciti iz stranke, pa čak i ako se nagodi:
'Ako se ja sad nagodim u nekom slučaju s Uskokom, činit će se da sam kriva, ali ima i drugih slučajeva. Nisam za izbacivanje. Postoje uvijek nekakvi drugi načini.'

Na pitanje ne bi li to ipak bio preveliki uteg s obzirom na to da će oporba tada iskoristiti taj slučaj protiv SDP-a, Brbora Hum kaže da oporba ionako uvijek nađe nešto čime će bombardirati SDP. 'Ne moramo se na to obazirati, da ne ulazim u povijest HDZ-a, ali oni će uvijek nešto naći. Nisam baš odmah da se udari na čovjeka i izbaci iz stranke; treba s njim razgovarati. Što će na kraju predsjednik odlučiti, vidjet ćemo. Ja valjda zato ne bih mogla biti šef stranke, previše sam emotivna prema ljudima', rekla je Ana Brbora Hum.