NOVE KOMPLIKACIJE

Željko Komšić opet napušta SDP BiH

24.07.2012 u 13:03

Bionic
Reading

Hrvatski član BiH Predsjedništva Željko Komšić izrazio je očekivanje je da će njegovo napuštanje SDP-a BiH, koje je dio bosanskohercegovačkih medija najavio već u ponedjeljak popodne, pomoći toj stranci da odustane o sporazuma o ustavnim promjenama kojeg je postigao s HDZ-om

U pisanoj izjavi za Federalnu televiziju (FTV) Komšić je kazao da dokument ustavnih promjena, kojega je na sjednici predsjedništva stranke u petak utvrdio SDP BiH, diskriminira velik broj nacionalno neopredijeljenih građana BiH.

'Nadam se da će ovaj moj potez pomoći da vrh SDP-a odustane od rješenja koja diskriminiraju velik broj Bosanaca i Hercegovaca i da će se vratiti favoriziranju rješenja koja jamče ista prava svim građanima naše zemlje. Vrijeme je da se SDP vrati na ono što je obećavao građanima 2010. godine', ocijenio je Komšić, dugogodišnji visoki dužnosnik i potpredsjednik SDP-a BiH te član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Komentirajući ranije ovo rješenje Komšić je ustvrdio kako bi 'cijela jedna skupina ljudi i kojih će biti sve više i više, koji se osjećaju prije svega Bosancima i Hercegovcima, po ovome papiru bila izvan sustava i jednostavno bila bi uskraćena u svojim pravima'.

On je u izjavi za Federalnu televiziju dao naslutiti da će doći do osnivanja nove političke stranke u slučaju da SDP ne odustane od predloženih rješenja.

'Ukoliko ne dođe do promjene, onda je vrijeme za neke nove političke procese i političke činjenice u BiH', dodao je hrvatski član Predsjedništva BiH.

Tiskani mediji u BiH u utorak su na naslovnicama objavile odluku aktualnog člana BiH Predsjedništva da napusti SDP BiH, uz iznenađene komentare članova ove stranke te ocjene drugih političara da bi ta odluka mogla dodatno zakomplicirati ionako složene odnose u zemlji.

Glasnogovornik SDP-a Damir Mašić rekao je da Komšićev odlazak predstavlja veliko iznenađenje za stranku, o čemu će čelništvo SDP-a danas raspravljati na sjednici predsjedništva. Istodobno potpredsjednik SDP-a BiH Damir Hadžić tek je rekao da ne zna je li točna informacija o Komšićevoj ostavci odbijajući dati drugi komentar.

Zastupnica SDS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević ocijenila je da bi ostavka Komšića zbog krize u kojoj se zemlja nalazi zbog nejasne većine u vlasti mogla dodatno zakomplicirati odnose.

'Dosad smo imali krizu u Federaciji BiH, a sada i na razini BiH. Pitam se tko će iduće godine usvojiti proračun. Stvari idu u pogrešnom pravcu i nitko nije u mogućnosti procijeniti kako će se ova kriza završiti', rekla je Pandurević.

Komšić je u petak napustio sjednicu stranačkog predsjedništva koje je podržalo sporazum o ustavnim promjenama usuglašen s dva HDZ-a i Savezom za bolju budućnost BiH. U dokumentu o ustavnim promjenama utvrđuje se novi mehanizam biranja izaslanika za gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda te članove državnog Predsjedništva. Tim se rješenjem, oko kojega su se vlasti obvezale provesti preinake ustava do kraja studenog, smanjuju mogućnosti da hrvatske, bošnjačke ili srpske predstavnike u vlasti biraju pripadnici drugih naroda.

Na taj je način upravo u dva navrata izabran i Željko Komšić ispred SDP-a, za kojega je glasovala oko 331.000 birača, no pri tome je dobio najmanji broj birača s većinskih hrvatskih područja.

U dokumentu o ustavnim promjenama između HDZ-a BiH i SDP-a, a koji podupiru i stranke vladajuće većine HDZ 1990. i Savez za bolju budućnost, dok srpske političke stranke SNSD Milorada Dodika i SDS inzistiraju na izravnom izboru članova BiH Predsjedništva, utvrđuje se novi mehanizam biranja izaslanika za gornji nacionalno koncipirani Dom naroda.