zdravstvena zaštita

Želite promijeniti liječnika? Evo što je potrebno napraviti

23.05.2023 u 14:51

Bionic
Reading

Jedno je od temeljnih pravila da osigurana osoba izabranog doktora primarne zdravstvene zaštite bira na razdoblje od godine dana. No što učiniti ako želite u ranijem roku promijeniti liječnika i u kojim je slučajevima to moguće?

Za odabir novog izabranog doktora iz djelatnosti obiteljske medicine dovoljno je javiti se u ordinaciju ugovornog doktora koji ima mjesta za upis novih pacijenata, sa zdravstvenom iskaznicom, gdje osigurana osoba potpisuje tiskanicu Izjave o izboru ili promjeni izabranog doktora.

Kako su nam iz HZZO-a rekli, razlozi zbog kojih osigurana osoba promjenu izabranog doktora može zatražiti i prije isteka navedenog razdoblja (godina dana) su sljedeći:

- kada osigurana osoba promijeni mjesto prebivališta odnosno boravišta

- kada osigurana osoba namjerava izbivati iz mjesta prebivališta ili boravišta duže od tri mjeseca

- kada izabrani doktor prestane raditi, promijeni sjedište ordinacije ili prestane biti ugovorni doktor HZZO-a

- kada izabrani doktor ima u skrbi veći broj osiguranih osoba od maksimalno mogućeg broja propisanog općim aktom HZZO-a

- kada između osigurane osobe i izabranog doktora postoji poremećaj međusobnih odnosa koji onemogućuju daljnje liječenje

Razlog promjene trebate naznačiti u obrascu Izjava o izboru/promjeni izabranog doktora, koju možete preuzeti u ordinaciji svog doktora ili na stranicama HZZO-a, piše Dnevnik.hr.

Što napraviti ako želite promijeniti liječnika, a nitko vas ne želi primiti zbog previše pacijenata: Sve možete lako riješiti

Preventivni pregledi besplatni su i bezbolni, a spašavaju život: Doznajte kako provjeriti svoje zdravlje

Ako ste kao razlog naveli poremećaj međusobnih odnosa, valjanost vašeg zahtjeva za promjenu izabranog doktora ispitat će posebno povjerenstvo. Članove povjerenstva u tom slučaju imenuje voditelj regionalnog ureda, odnosno područne službe HZZO-a u mjestu vašeg stanovanja.

Osigurana osoba može izabrati doktora u djelatnostima primarne zdravstvene zaštite izvan mjesta prebivališta, međutim u takvim okolnostima osigurana osoba treba znati da u djelatnosti opće obiteljske medicine neće biti u mogućnosti ostvariti niz prava na zdravstvenu zaštitu iz obveznog zdravstvenog osiguranja, primjerice kućnu posjetu, primarnu laboratorijsku dijagnostiku osim hitnih pretraga, patronažnu zdravstvenu zaštitu, zdravstvenu njegu u kući te sanitetski prijevoz.

Dakle, neovisno o mogućnosti izbora doktora izvan mjesta prebivališta, s obzirom na navedene razloge, preporuka je HZZO-a da osigurana osoba bira doktora najbližeg mjestu prebivališta.