STIŽU BESPOVRATNE POTPORE

Želite obnoviti kuću i smanjiti režije? Prijavite se na natječaj!

27.03.2014 u 15:14

Bionic
Reading

Građani koji žele obnoviti svoje kuće i tako ih učiniti energetski učinkovitijima, moći će se uskoro prijaviti za bespovratna sredstva koja će pokrivati najmanje 40 posto obnove. Detaljnije su o Programu energetske obnove obiteljskih kuća danas govorili ministri Anka Mrak Taritaš (graditeljstvo) i Mihael Zmajlović (zaštita okoliša)

Nakon Programa obnove zgrada javnog sektora i pripreme Programa višestambenih zgrada, Vlada kreće s Programom energetske obnove obiteljskih kuća koji bi trebao trajati sve do 2020. godine. Nositelji programa su Ministarstvo graditeljstva i Ministarstvo zaštite okoliša, a provodit će ga Fond za zaštitu okoliša kroz posrednike - jedinice lokalne samouprave. Programu bi poticaj trebale dati i banke povoljnijim kamatama za stambene kredite.

Građani koji se do sada nisu usudili ulaziti u velike investicije obnove svojih kuća sada imaju priliku dobiti bespovratna sredstva u iznosu najmanjem od 40 posto ukupnih troškova. Ministar Mihael Zmajlović kaže da se sada i građanima u siromašnijim općinama omogućava da sufinanciraju energetsku obnovu kuća: 'Bez ovih subvencija teško bi se nekome isplatilo ulaziti u obnovu, a ovako im se to ulaganje vraća kroz uštede, pogotovo kod starih obiteljskih kuća i zgrada.'

Ministrica Mrak Taritaš kaže da se za obnovu mogu javiti i vlasnici kuća bez fasade, pod uvjetom da je kuća legalno sagrađena. 'Građani se mogu javiti već početkom travnja, natječaj će tada objaviti Fond za zaštitu okoliša. Javljaju se i županije i gradovi koji sudjeluju u tome i koji svojim doprinosom povećavaju omjer bespovratnih sredstava', rekla je ministrica.

Da bi se dobio poticaj, mora se dokazati energetska neučinkovitost kuće koju netko želi obnoviti te se u njoj već mora živjeti. Odnosno moraju se moći vidjeti računi koji su prethodnih mjeseci stizali na tu adresu. 'Da biste mogli osigurati sredstva, morate imati projekt da se vidi treba li obnavljati samo fasadu ili krov ili se treba ići i u zamjenu energenta. U startu će biti potreban energetski certifikat da se vidi koji je to energetski razred. Pretpostavka je da se radi o kategoriji G ili H i da se pokušava doći do A ili A plus. Ako nitko nije živio u kući - ne vidi se ni ušteda', rastumačila je Mrak Taritaš.

Ove godine bi se trebalo obnoviti do 2.000 kuća: 'Neka se javi 2.000 ljudi i da vidimo da se 2.000 kuća obnavlja, da se građevinski sektor pokrene. Time će se sliti u proračun veći PDV i imat ćemo veće financijske mogućosti za sljedeće godine', kazala je Mrak Taritaš koja vjeruje da će se ovako pokrenuti i obrtnici koji do sada nisu imali dovoljno posla, a građani će dugoročno znatno manje plaćati svoje režije - troškovi bi mogli biti manji čak i do 60 posto.

Inače, kroz ovaj program će se sufinancirati obnova vanjske ovojnice kuća (toplinska izolacija zidova, krova, podova i zamjena vanjske stolarije) i to 40 posto od Fonda za zaštitu okoliša, a 10 posto od jedinice lokalne samouprave.

Moći će se napraviti zamjena sustava grijanja u obiteljskim kućama
(zamjena postojećih sustava - npr. iz električne energije u prirodni plin) koju će financirati Fond za zaštitu okoliša u iznosima od oko 30 posto.

Za korištenje obnovljivih izvora energije (sustav sunčanih toplinskih kolektora, kotlova na pelete itd.) Fond će također davati oko 30 posto sredstava.

Obnova obiteljskih kuća će se financirati iz Fonda za zaštitu okoliša, strukturnih fondova EU-a, sredstava građana, kredita građana i proračuna jedinica lokalne samouprave.