za obranu od moskve

Zelenskij optužuje Berlin da sprječava Kijev da nabavi oružje za obranu

14.12.2021 u 15:15

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij optužio je Njemačku da je spriječila isporuku obrambenog oružja Kijevu, na vrhuncu napetosti s Moskvom za koju sumnja da priprema invaziju

"Njemačka nas je nedavno spriječila da dobijemo pošiljke sustava za borbu protiv dronova i snajpera, koji su isključivo obrambeni sustavi, u sklopu NATO suradnje", rekao je Zelenskij u intervjuu za talijanski list La Repubblica.

"Svaka demokratska država koja se štiti od agresije mora imati pravo na nabavu obrambenog oružja. No, u određenim prijestolnicama dominira strah", istaknuo je.

Suočen s "agresivnošću" Rusije, Kijev je u studenome dao naznake da želi od Zapada nabaviti dodatno obrambeno oružje.

Istočna Ukrajina je od 2014. godine poprište rata s proruskim separatistima. Ovaj sukob, koji je odnio više od 13.000 života, započeo je nakon ruske aneksije poluotoka Krima.

Posljednjih tjedana napetost je dodatno eskalirala, a Zapad optužuje Kremlj da planira invaziju na Ukrajinu i uporno Rusiji šalje upozorenja.

U tom kontekstu, američki predsjednik Joe Biden razgovarao je prošlog tjedna s Putinom, zaprijetivši mu sankcijama "kakve nikada nije vidio" u slučaju napada na Ukrajinu.

Do sada ti napori nisu dali rezultate, ustvrdio je Zelenskij u utorak. "Zahvalni smo na podršci, ali ovi dosadašnji kolektivni napori nisu dovoljni" za promjenu politike Moskve, požalio se.

Ukrajinski predsjednik je rekao da se unatoč razgovorima između Moskve i Washingtona, nagomilani ruski vojnici i vojna oprema na granici s Ukrajinom ne smanjuju.

Strahujući od eskalacije na terenu, Zapad je dugo oklijevao prodavati oružje Kijevu, ali su Ukrajinci na kraju uspjeli nabaviti neke obrambene sustave.