KORUPTIVNA PRAKSA

Zelenski: Ukrajinci masovno podmitili liječnike i pobjegli od vojske u inozemstvo

31.08.2023 u 06:54

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osudio je u srijedu ono što je opisao kao sustavnu korupciju u medicinskim izuzećima od vojne službe za ljude koji izbjegavaju novačenje rekavši da je sustav podložan mitu i masovnim odlascima u inozemstvo

Ukrajina je slamanje korupcije postavila kao prioritet dok nastavlja s protuofenzivom 18 mjeseci nakon ruske invazije. Također, iskorjenjivanje korupcije je i ključni element u naporima zemlje da se pridruži Europskoj uniji.

Zelenski je u svom noćnom video obraćanju rekao da je Vijeće za nacionalnu sigurnost i obranu razmotrilo podatke koji pokazuju opseg lažnih izuzeća od vojne službe, primanja mita i bijega u inozemstvo od invazije u veljači 2022. Naveo je i da se istraga o sumnjivim medicinskim izuzećima još uvijek provodi.

"Postoje primjeri regija u kojima se broj izuzeća od vojne službe zbog odluka liječničke komisije udeseterostručio od veljače prošle godine", rekao je.

"Apsolutno je jasno o kakvim se odlukama radi. Koruptivnim odlukama", upozorio je.

Zelenski je naveo kako je istraga razotkrila koruptivne radnje u različitim regijama i od strane dužnosnika na različitim položajima, uključujući mito u rasponu od 3.000 do 15.000 dolara.

  • +13
Groblje poginulih ukrajinskih vojnika Izvor: Profimedia / Autor: Artur Widak/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Poručio je i da je potrebna posebna analiza kako bi se utvrdio broj ljudi koji su pobjegli u inozemstvo, uglavnom na temelju odluka liječničke komisije.

"Govorimo o najmanje tisućama pojedinaca", upozorio je.

Zelenski je ovog mjeseca smijenio sve čelnike ukrajinskih regionalnih centara za novačenje vojske.

Rekao je i da je više od stotinu kaznenih slučajeva otvoreno u opsežnoj istrazi pokrenutoj nakon skandala s korupcijom u uredu za zapošljavanje u južnoj regiji Odesa prošlog mjeseca.