pobjeda nad 'rušizmom'

Zelenski će formalizirati dan sjećanja i pobjede u Ukrajini 8. svibnja

08.05.2023 u 11:22

Bionic
Reading

Predsjednik Volodimir Zelenski u ponedjeljak je obilježio obljetnicu predaje nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu rekavši da će formalizirati dan sjećanja i pobjede u Ukrajini 8. svibnja, a 9. svibnja Ukrajina će obilježavati Dan Europe

Obraćajući se naciji na brdu iznad Kijeva, Zelenski je rekao da se "staro zlo" vratilo, ovaj put provodi ga "moderna Rusija" koja teži istom cilju "porobljavanja i uništenja" kao i nacisti - ali da neće uspjeti.

Dodatno učvršćujući prekid Ukrajine sa sovjetskom prošlošću, Zelenski je rekao da je podnio prijedlog zakona parlamentu kojim se 8. svibnja službeno proglašava Danom sjećanja i pobjede, dok će 9. svibnja - kada Rusija obilježava Dan pobjede - postati Dan Europe.

"Vraćamo našoj državi poštenu povijest bez ideoloških utjecaja. Upravo se 8. svibnja većina naroda svijeta prisjeća veličine pobjede nad nacistima", rekao je u videu objavljenom na svojem Telegram kanalu.

"Danas sam potpisao odgovarajući dekret i svake godine od sutra, 9. svibnja, obilježavat ćemo svoje povijesno jedinstvo - jedinstvo svih Europljana koji su uništili nacizam i koji će pobijediti 'rušizam'", rekao je, koristeći riječ koju su Ukrajinci skovali da opiše ono što nazivaju ruskim fašizmom.

Za Rusiju je 9. svibnja jedan od najvažnijih nacionalnih događaja - sjećanje na goleme žrtve koje je podnio Sovjetski Savez prije nego što je poražena nacistička Njemačka. Sovjetska Rusija i sovjetska Ukrajina pretrpjele su užasne gubitke u ratu.

Bezuvjetna kapitulacija nacističke Njemačke stupila je na snagu u 23.01. sati 8. svibnja 1945., što je već 9. svibnja u Moskvi. Rusi rat 1941.-1945. nazivaju Velikim patriotskim ratom. Moskva je pojačala napade na glavni grad Ukrajine Kijev i druge gradove širom zemlje uoči 9. svibnja, a neki komentatori kažu da Vladimir Putin želi osigurati neku vrstu pobjede u teškom ratu koji će se poklopiti s praznikom.

Zelenski je rekao da Europa ne može dopustiti da se to dogodi i da je ponovno vrijeme da zajedno pobijedimo "zlo" kako bismo osigurali da nitko više nikada ne porobljuje druge narode i uništava druge zemlje. "Još ne znamo datum naše pobjede, ali znamo da će to biti praznik za cijelu Ukrajinu, za cijelu Europu, za cijeli slobodni svijet", rekao je Zelenskij.