INICIJATIVA ZELENIH

Zelena lista želi krematorij u Splitu

12.08.2010 u 19:32

Bionic
Reading

Stranka Zelena lista je nedavno u Splitu pokrenula inicijativu da najveći grad u Dalmaciji konačno dobije suvremeni krematorij na groblju Lovrinac

U priopćenju koje potpisuje dopredsjednik županijske organizacije Zelene liste Lovro Rumora, a u povodu raspisivanja natječaja za mjesto direktora komunalne tvrtke Lovrinac, navodi se da se očekuje uvrštenje projekta izgradnje suvremenog i hortikulturno bogato opremljenog krematorija u Splitu.

'Nismo zadovoljni sa stavovima dosadašnjeg direktora Petra Bilobrka koji se protivio izgradnji argumentirajući malim brojem zahtjeva. Upravo suprotno, ankete provedene u nekim gradovima pokazuju izrazito zanimanje za ovaj oblik ukopa. Zagrebački krematorij je započeo s malim brojem zahtijeva da bi danas bio u europskom prosjeku', zaključuje Rumora.

Zahtjev ima i ekonomsko utemeljenje, Rumora smatra da će troškovi klasičnog ukopa u budućnosti stalno rasti, a važan je i etički element zbog sadašnjeg mučnog i kompliciranog načina prijevoza i polaganja urni na relaciji Zagreb - Split i na kraju zaključuje da je Dalmaciji neophodna takva javna usluga.