NA BAZI NEONIKOTINOIDA

Zelena akcija za zabranu upotrebe pesticida

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 23.06.2012 18:43
  • Objavljeno 23.06.2012 u 18:19
Otrov pesticid toksično

Otrov pesticid toksično

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Udruga za zaštitu okoliša Zelena akcija zatražila je danas zabranu upotrebe pesticida na bazi neonikotinoida te postroženje nadzora nad trgovinom i upotrebom svih agrokemikalija, a naročito pripravaka koji mogu nanijeti znatne štete pčelinjim zajednicama

'Neonikotinoidi su insekticidno aktivne tvari, koje su se pokazale djelotvornima u suzbijanju nametnika, međutim, u isto vrijeme su pogubne za pčele, koje s njima dolaze u direktni dodir kroz tretman njihova opasnog nametnika varoe, ali i indirektno kroz niz drugih mehanizama. Uz ostale tvari, biljke iz tla crpe i nerazgrađene neonikotinoide, koji kontaminiraju nektar, a u konačnici i med', navodi u priopćenju Zelena akcija.

Dodaje da su istraživanja pokazala da se otrovnost neonikotinoida prema pčelama, u kombinaciji s pojedinim fungicidima široke upotrebe, može povećati i do 1000 puta.

'Osim neposredne opasnosti za pčele, te otrovne tvari kontaminiraju i pčelinje proizvode. Kroz njih prodiru i u naša tijela, gdje se akumuliraju te zajedno s drugim tvarima uzrokuju niz štetnih posljedica po zdravlje', navodi Zelena akcija i napominje da su uvažavajući upozorenja znanstvenika neke europske zemlje, primjerice Njemačka, Italija, Francuska i Slovenija, značajno ograničile upotrebu neonikotinoidnih insekticida kako bi zaštitile svoje pčele. S obzirom na veliku važnost pčela u proizvodnji hrane, mjerodavne institucije tih zemalja su dosljedno primijenile europsko načelo opreznosti, pa u Zelenoj akciji smatraju da bi slično trebala postupiti i Hrvatska.

Navode da se kroz dugi niz godina bilježi značajno opadanje brojnosti pčela i pčelinjih zajednica u Hrvatskoj, kao i diljem svijeta. 'Iako znanstvena istraživanja ukazuju na kombinirani utjecaj nekoliko uzroka tog vrlo opasnog trenda (nametnici, usjevi GMO-a, kemijska sredstva), brojni pokazatelji govore da bi pesticidi na bazi neonikotinoida mogli biti ključni uzrok, navodi Zelena akcija.

Ističu da se u Hrvatskoj najveći gubici pčela i pčelinjih zajednica bilježe u Slavoniji, što može biti u vezi s intenzivnom poljoprivredom uz koju ide i intenzivna upotreba pesticida. Za razliku od EU, kod nas njihova prodaja trenutačno još nije ograničena samo na profesionalne korisnike, što znatno pogoršava situaciju. U Hrvatskoj je uvoz tih izuzetno štetnih insekticida i dalje dozvoljen, a njihova upotreba vrlo raširena i bez zadovoljavajućeg nadzora, tvrdi Zelena akcija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi