PREDSTAVILI ANALIZU

Zelena akcija tvrdi: Plomin C ekonomski je neisplativ

22.02.2016 u 14:54

Bionic
Reading

Analiza troškova i koristi izgradnje termoelektrane Plomin C pokazuje da ova termoelektrana na ugljen donosi veće društvene troškove nego koristi, da je projekt preosjetljiv na kritične parametre te da se, čak i uz upitno vrednovanje utjecaja Plomina C na zdravlje i okoliš, ne preporučuje njegova provedba, mišljenje je udruge za zaštitu okoliša Zelena akcija koja je naručila danas predstavljenu analizu koju je izradilo Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR)

Kako navodi udruga, rezultat je ekonomske analize to da projekt Plomin C počinje generirati negativan novčani tijek već u prvih 10 godina rada te stoga Zelena akcija pozdravlja Vladino uvođenje privremenog moratorija na izgradnju termoelektrana, ali smatra da je ova analiza dokaz da je nužno trajno odbaciti ideju o izgradnji Plomina C.


U priopćenju zelene akcije stoji kako se očekivanja kako će jeftina nafta zaustaviti ulaganja u obnovljive izvore energije nisu ostvarila, nego upravo suprotno, investicije u obnovljive izvore rastu, a energija koju proizvode je sve jeftinija i dostupnija.

Time fosilni energenti, a i termoelektrane na ugljen, smatra udruga, postaju sve neisplativije i sve više se napuštaju, dodajući kako Plomin C i energetska politika jesu test za novu Vladu, na kojoj će se pokazati je li sposobna prepoznati trendove u gospodarstvu te osigurati kvalitetan razvoj Hrvatske.

Zelena akcije je, naime, naručila spomenutu analizu s obzirom na to da je nekoliko posljednjih Vlada u suradnji s HEP-om godinama zagovaralo izgradnju Plomina C tvrdeći da se radi o nužnom i isplativom projektu, a kako bi se navedene tvrdnje zagovornika Plomina C napokon provjerile.

Za izradu analize korišteni su službeni podaci, uključujući i podatke HEP-a, procjene relevantnih međunarodnih institucija i javno dostupni podaci iz drugih izvora. Korištena metodologija propisana je Provedbenom uredbom Europske komisije, Vodičem za analizu troškova i koristi investicijskih projekta Europske komisije te uputama Europske investicijske banke za ekonomsko vrednovanje projekata, navode u Zelenoj akciji.

Udruga upozorava kako, osim dokazane ekonomske neisplativosti, Plomin C treba odbaciti i zbog negativnog utjecaja na okoliš, utjecaja na klimatske promjene, povećanja ovisnosti o uvoznom ugljenu te činjenice da mu se protivi većina građana.
 
'Navedenu Analizu poslat ćemo Vladi, nadležnim saborskim odborima i HEP-u. Vjerujemo kako je ovo konačna potvrda da od izgradnje Plomina C treba trajno odustati te se usmjeriti prema energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije', stoji u zaključku priopćenja udruge.