VARAŽDINSKI HNS

Žele bolji tretman i uvažavanje Radimira Čačića

11.10.2013 u 14:14

Bionic
Reading

Za jedinstvo stranke, ali i bolji odnos vodstva HNS-a prema varaždinskim narodnjacima i posebice Radimiru Čačiću. Tako bi se mogla najkraće sažeti rasprava sa sjednice predsjedništva Županijske organizacije HNS-a Varaždinske županije s koje je u petak odaslano pomirljivo priopćenje, usprkos drukčijim najavama

Na sjednici užeg predsjedništva Županijske organizacije HNS-a Varaždinske županije, kako se objašnjava u priopćenju odaslanom dvadesetak sati nakon njezina održavanja, govorilo se o priprema za unutarstranačke izbore, točnije za predsjednika i predsjedništvo Županijske organizacije.

Okuplja li Radimir Čačić ljude oko sebe, kako bi se nakon odsluženja zatvorske kazne, lakše vratio u vrh, kako se piše u medijima? Ministrica vanjskih i europskih poslova i čelnica HNS-a Vesna Pusić  odgovorila je: 'Čačić ne najavljuje ništa, a u HNS-u je sve u redu.'

Varaždinski župan Predrag Štromar, aktualni predsjednik varaždinskog ŽO-a HNS-a i predsjednik Središnjeg odbora HNS-a, čini se da neće imati protukandidata na unutarstranačkim izborima ili to barem neće biti saborska zastupnica Natalija Martinčević. Uoči sjednice, zamjenica varaždinskog gradonačelnika odlučno je opovrgnula takva nagađanja prema kojima Radimir Čačić radi na smjeni predsjednici HNS-a Vesni Pusić (pre)bliskog Predraga Štromara, kao i čelnika međimurskog i bjelovarsko-bilogorskog HNS-a Matije Posavca i Marijana Dautanca.

Spominjanje njezine kandidature nazvala je 'zločestim podmetanjima radi narušavanja stabilnosti stranke', osobito na sjeverozapadu.

Iako ne kriju povremene susrete s Čačićem, varaždinski narodnjaci isto tako tvrde da se s njime nitko nije našao prošlog vikenda kada su dogovarane navodne (protu)kandidature, već se u njegovom vinogradu kod Jakopovca zapravo okupila obitelj i prijatelji.

Osim o izborima za stranačke čelnike koji će biti u studenome, varaždinski narodnjaci u četvrtak su raspravljali i o aktualnim temama političkog i unutarstranačkog života. Osobito su se osvrnuli na nedavna medijska izvješća prema kojima su 'HNS-ovci poručili Čačiću da za njega nema mjesta u vrhu'.

'Nakon predstavljanja 40 ljudi mlađe generacije HNS-a, u dijelu hrvatskih medija došlo je do zlonamjernih i po stranku štetnih interpretacija kojima se, svjesno ili ne, pokušava stvoriti negativna slika stranke, odnosno nekih njezinih organizacijskih oblika. Županijska organizacija HNS-a Varaždinske županije, kao najveća i najuspješnija organizacija HNS-a u zemlji, uvijek je bila i jest temelj jedinstva stranke kako na regionalnoj, tako i na državnoj razini. Još od 1990., ona je postizala izborne rezultate koji su posljedica sinergije vodstva i sve jačeg tima. Doprinos izabranog predsjednika regionalnog saveza gospodina Radimira Čačića i svih suradnika jasno je prepoznatljiv i ubuduće će biti, što je i potvrđeno na sjednici Središnjeg odbora HNS-a u ožujku ove godine', navodi se u priopćenju.

Iako to nije jasno razvidno iz priopćenja, varaždinski narodnjaci nisu samo nezadovoljni nastojanjima da se Čačića politički umirovi, nego i načinom na koji je vrh HNS-a izabrao tim od 40 ljudi, odnosno njihovom zastupljenošću u drugim stranačkim tijelima pa i Vladi RH u kojoj nema nijednog ministra sa sjeverozapada nakon Čačićeva odlaska. To nezadovoljstvo zasad je suzdržano, a hoće li se to promijeniti, ovisi dobrim dijelom o tome hoće li se Štromar kao predsjednik Središnjeg odbora HNS-a htjeti i uspjeti više izboriti za sjeverozapad u Zagrebu.