KRITIKA KOALICIJSKOG HRELJE

'Zdravstvena reforma će oštetiti 20 tisuća umirovljenika'

20.05.2009 u 11:35

Bionic
Reading

Zastupnik HSU-a Silvano Hrelja danas je u Saboru ocijenio da to što se iz mirovina 20.000 umirovljenika tri posto izdvaja za zdravstveno osiguranje pokazuje socijalnu neosjetljivost zdravstvene reforme, što je odbacio resorni ministar Darko Milinović.

Hrelja je u 'aktualnom prijepodnevu' ocijenio da takva zakonska odredba, koja je na snagu stupila s početkom godine, umanjuje prava umirovljenika koji primaju više od 5.108 kuna mirovine, upitavši misli li Ministarstvo zdravstva mijenjati to dvostruko oporezivanje.

'Ako je ovo u cilju drugog izbornog kruga onda dobro. Puno vremena smo zajedno proveli u razgovorima o reformskim zakonima i ne dopuštam da se govori kako zakoni u pitanje dovode socijalna prava', odgovorio mu je ministar Milinović.

Napomenuo je da je od ukupno 1,1 milijuna umirovljenika njih samo 10 posto čitav svoj radni vijek uplaćivalo zdravstveni doprinos, te da samo 20.000 umirovljenika izdvaja za zdravstveno osiguranje 3 posto od mirovine, i to oni koji imaju mirovinu veću od pet tisuća kuna.

'Nitko umirovljenicima ne oduzima 3 posto. Da je zdravstvena reforma socijalno osjetljiva pokazuje i to što država za 320 tisuća umirovljenika plaća zdravstveno dopunsko osiguranje, a najmanja je polica za umirovljenike od 5 posto', rekao je Milinović.

Nezadovoljan odgovorom, Hrelja mu je poručio kako ga nije pitao za pozitivne učinke reforme, nego one negativne za dio umirovljenika.

Milinović je, odgovarajući na pitanje HDZ-ovca Stjepana Milinkovića, izvijestio kako je za predstojeću turističku sezonu pripremljeno 18 novih punktova hitne medicinske pomoći, za što je iz proračuna izdvojeno osam milijuna kuna.