'UTOPIO' GA SAPUNAR?

Zdravko Livaković na policijskoj obradi!

Bionic
Reading

U jutarnjim satima policija je na obavijesni razgovor privela Zdravka Livakovića, bivšeg državnog tajnika za infrastrukturu u Ministarstvu prometa, neslužbeno je potvrđeno za tportal u MUP-u

'Zdravko Livaković nije priveden niti uhićen, ali razgovaramo s njime. Kod nas je na obavijesnom razgovoru. Tako je za sada, a hoće li kasnije biti zadržan, u ovom trenutku nije moguće znati', rekli su za tportal u policiji.

Iz Državnog odvjetništa za Novu TV kažu da Livakovića voze iz Zagreba u Zadar jer mora biti prisutan prilikom pretresa stana. Reporteri Antene Zadar fotografirali su u 14:25 terenac ZG oznaka kojim je na svoju zadarsku adresu doveden Zdravko Livaković. Premetačini stana pridružit će se i Livakovićev odvjetnik Nedjeljko Ivančević.

Kako je pisao Jutarnji list, bivši član Uprave za financije HAC-a Josip Sapunar navodno je priznao da je posredovao u izvlačenju tri milijuna eura iz HAC-a, koje je prenosio bivšim državnim tajnicima u Ministarstvu prometa.

Sapunar je spomenuo tadašnjeg državnog tajnika Zdravka Livakovića, te pomoćnika ministra Božidara Kalmete, Milivoja Mikulića. Mikulić je od 2004. do 2006. bio član Uprave HAC-a, da bi ga 2006. nakon što je smijenjen, bio imenovan Kalmetinim pomoćnikom.

Sapunar navodno samoga Kalmetu nije direktno teretio, no objasnio je da mu je stavljeno do znanja da Livaković, tadašnja Kalmetina desna ruka novac proslijeđuje na višu instancu, a Sapunar nije niti malo sumnjao da je riječ o ministru.

'Utopio' ga Sapunar?

Bivši financijski direktor Hrvatskih autocesta Josip Sapunar navodno je istražiteljima Uskoka zakomplicirao život kad je u pitanju otkrivanje krakova afere HAC-Remorker, piše Globus.

Kako doznaje Globus, Sapunar je priznao istražiteljima gdje je na kraju završio oprani novac – ukupno tri milijuna eura. Sapunar tvrdi da ga je on osobno odnio direktorima građevinskih tvrtki koje su poslovale s HAC-om, a direktori su taj novac predali tadašnjim državnim tajnicima Ministarstva prometa Milivoju Mikuliću i Zdravku Livakoviću, a ovi tadašnjem ministru Božidaru Kalmeti.

Korupcijska afera koja je prošli tjedan potresla HGK-a pa se preko češke tvrtke Remorker International preselila i u HAC reaktualizirala je priču o kriminalnim radnjama u tom javnom poduzeću. U inkriminirano vrijeme, od 2006. do 2011. godine, prometnim resorom drmali su državni tajnik za infrastrukturu Zdravko Livaković te Božidar Kalmeta

Javna je tajna da Božidar Kalmeta bez Zdravka Livakovića nikada ne bi napravio političku karijeru kakvu jest, ali isto tako i da je najveća sposobnost Kalmete oko sebe okupiti ljude koji će svojim sposobnostima kompenzirati njegove nedostatke. Glavna osoba u živom zidu oko Božidara Kalmete definitivno je upravo Livaković.

Punih je deset godina (1993. - 2003.) bio uz Kalmetu kao nestranački član gradskog poglavarstva zadužen za graditeljstvo dok je ovaj odrađivao svoja prva dva gradonačelnička mandata u Zadru.

Više o Livakoviću pročitajte ovdje