SLUČAJ TELEKOM

Zbog zloporabe smijenjen slovenski ministar obrane

10.04.2015 u 10:01

Bionic
Reading

Slovenski ministra obrane janka Vebera smijenio je parlament na zahtjev premijera Mire Cerara zbog zloporabe vojske i prekoračenja ovlasti u slučaju 'Telekom'

Slovenski parlament u četvrtakje na zahtjev premijera Mire Cerara razriješio dužnosti ministraobrane Janka Vebera zbog zloporabe vojske, pri čemu je za njegovodlazak iz vlade glasovalo 68 zastupnika, dok ih je 11 bilo protiv

Sad već bivši ministar izjavio je u četvrtak da je djelovao 'zakonito idržavotvorno' naredivši izradu studije o negativnim posljedicama mogućeprodaje nacionalnog teleoperatera Telekom Slovenije te je odbio kritikeda je prekoračio ovlasti i zloupotrijebio vojno-obavještajnu službu. Veber je prije smjene kazao da je Slovenija investirala 'milijarde dolara' ukomunikacijski i energetski sustav za slučaj ratne opasnosti koji jeintegriran u okviru nacionalnog teleoperatera, a omogućuje vladi,parlamentu i vojnoj komandi da u slučaju rata nesmetano djeluje, te dabi sve to došlo u opasnost ako se Telekom Slovenije proda stranojkompaniji.

Inače, za Veberov odlazak izjasnile su se sve parlamentarne stranke osim njegovih Socijalnih demokrata (SD) koji se protive privatizaciji.  

Iako je smijenjen njihov ministar, analitičari očekuju da će SD ostati u vladajućoj koaliciji, a sam Veber je najavio kako će o negativnim posljedicama prodaje učestalo govoriti u parlamentu kao zastupnik.

'Premijeru sam objasnio da treba naći način da se izbjegne da stranikupac koji bi bi preuzeo Telekom Slovenije i te obrambene podatke dobijeu svoje ruke', kazao je Veber.

U tom slučaju Sloveniji bi se dogodilo 'ono što se dogodilo Hrvatskoj' kad je prodala hrvatski Telekom, rekao je Veber.

Najavio je da će na sve to u četvrtak javno upozoriti i članoveparlamenta prije glasovanja o njegovoj razrješnici. Za sada je samonjegova stranka Socijalnih demokrata (SD) najavila da će njezinih šestzastupnika glasovati protiv Veberove smjene.

Veber je dodao da će biti veseo dobije li više glasova potpore, ali da je svjestan da će na kraju vjerojatno biti smijenjen.

Na pitanje očekuje li da će njegova stranka napustiti vladu i koalicijuako bude li smijenjen, Veber je kazao da to ne očekuje i da će strankaostati u vladi