gradi se ograda

Zbog straha od urušavanja zatvoren kosi toranj u Bologni

02.12.2023 u 19:38

Bionic
Reading

Srednjovjekovni toranj u talijanskom gradu Bologni, koji je kao i njegov slavni pandan u Pisi pod nagibom, zatvoren je za posjetitelje zbog straha od urušavanja, piše u subotu BBC.

Vlasti su počele graditi pet metara visoku ogradu oko kule Garisenda iz 12. stoljeća kako bi zadržale krhotine u slučaju urušavanja.

Toranj visok 47 metara naginje se pod kutom od četiri stupnja, a praćenje je otkrilo pomake u smjeru nagiba.

Iz Grada su priopćili da je situacija "vrlo zabrinjavajuća".

Toranj Garisenda jedan je od dva tornja koji dominiraju panoramom Bologne. Drugi, toranj Asinelli, otprilike je dvostruko viši i također se naginje, iako ne u istoj mjeri, i posjetiteljima je uglavnom otvoren za penjanje.

Građevine su izgrađene između 1109. i 1119., a toranj Garisenda skraćen je u 14. stoljeću jer se već počeo naginjati. Spominje se u Danteovoj poemi Božanstvena komedija, dovršenoj 1321. godine.

Garisenda je već zatvorena u listopadu, nakon što su senzori zabilježili promjene u nagibu tornja, a pregledom je utvrđeno propadanje materijala u temeljima.

Bolonjske vlasti pokrenule su tzv. plan civilne zaštite za očuvanje tornja i rekle je da ovi radovi "predstavljaju prvu fazu osiguravanja tornja“.

Iz grada su rekli i da će ograda, osim zadržavanja krhotina, zaštititi okolne zgrade i ljude u slučaju urušavanja. Također su najavili i postavljanje metalne mreže protiv padanja kamenja podno tornja.

Izgradnja barijere bit će dovršena početkom sljedeće godine i očekuje se da će toranj i okolni trg ostati zatvoreni nekoliko godina dok se ne izvedu radovi na obnovi.

Vlasti procjenjuju da će ograda stajati 4,3 milijuna eura i pokrenule su internetsku kampanju za financiranje obnove.

Projekt su opisali „golemim izazovom" koji će zahtijevati "predanost cijelog grada i onih diljem svijeta koji vole Bolognu i jedan od njezinih najvažnijih simbola".