ne vjeruju vlastima

Zbog sporog tempa cijepljenja u Rusiji dosad samo 6 posto potpuno zaštićenih građana

02.05.2021 u 13:05

Bionic
Reading

U Rusiji kampanja cijepljenja protiv koronavirusa i dalje sporo napreduje - zaključno s nedjeljom tek je oko 9 milijuna ljudi ili 6 posto stanovništva primilo i prvu i drugu dozu cjepiva, izvijestila je državna televizija

Ruski su znanstvenici dosad razvili tri cjepiva protiv virusa. Prvi među njima, Sputnjik V, na ruskom je tržištu već gotovo devet mjeseci.

Unatoč dokazanoj učinkovitosti Sputnjika V, ankete provedene među stanovništvom Rusije pokazuju da ih se većina ne želi cijepiti jer sumnja u sigurnost cjepiva.

Istodobno, premda se dio stanovnika koleba u pogledu cijepljenja, ruski mediji pišu da se mnoge ruske regije bore da bi dobile što više doza.

Za razliku od njih, stanovnici Moskve cijepiti se mogu i na mjestima poput trgovačkih centara.

Predsjednik Vladimir Putin nedavno je rekao kako bi želio da Rusija, zemlja sa 146 milijuna stanovnika, do jeseni uspije postići kolektivni imunitet, a po riječima zamjenice premijera Tatjane Golikove dnevno se cijepi i do 300.000 ljudi.

  • +4
Sputnik V Izvor: EPA-EFE / Autor: DAVE MUSTAINE

Po podacima državne televizije, dosad je prvu dozu jednog od triju ruskih cjepiva primilo 13 milijuna stanovnika.

Rusija ističe da su cjepivo Sputnjik V, koji je razvio moskovski Istraživački institut za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja, odobrile 64 zemlje.