Premdaje već od početka pokazao da se kod nezgodnih pitanja neće odrećiokolišanja, Milinović je nakon dužeg odugovlačenja ipak komentiraopremijerovu nedavnu izjavu o tome da će iduća godina biti najteža zaHrvatsku od Domovinskog rata.

Borba za radna mjesta

Milinović je priznao da se slaže sa Sanaderom te da mu je žao štonije postignut dogovor sa socijalnim partnerima oko zamrzavanja plaća,što bi bilo 'za boljitak Hrvatske'.

'Vlada je mogla jednostrano donijeti zamrzavanje plaća, ali to nebi bilo dobro prema socijalnim partnerima', istaknuo je ministarzdravstva, te je ponovio kako će iduća godina biti borba za poslove50.000 do 70.000 Hrvata, premda je Vlada, kako tvrdi, 'donijela mjerezbog kojih je dosad svjetska kriza samo okrznula Hrvatsku'.

Prema nacrtu novog proračuna, Vlada je za 2009. zdravstvunamijenila 25 posto više novca nego prošle godine. Milinović smatra daovogodišnje povećanje treba promatrati kroz prizmu dosadašnjihzakidanja njegova ministarstva proteklih godina, kad nije bilo reformi.

Ništa od Sveučilišne bolnice

Sa 4,6 milijardi proračunskih kuna više Milinović se planira'uhvatiti u koštac s listom čekanja, povećat će se lista dostupnihlijekova, završiti razvojni projekti te će se dijelom novca saniratidospjeli dug od 4 milijarde kuna koji do kraja iduće godine planiraprepoloviti', sve ostalo smatrao bi neuspjehom.

Ministar zdravstva priznao je da se, na najmanje godinu dana,odustalo od obnove bolnice Jordanovac i Forenzičkog centra u Vrapču, aneće biti ništa ni od dovršetka Sveučilišne bolnice u Zagrebu, projektakoji je Milinović nazvao 'iznimno osjetljivim'.

Na Stankovićevo pitanje kako je moguće da 500 metara od Sveučilišnebolnice za godinu dana nikne sportska dvorana, dok od bolnice nemaništa već 25 godina, te znači li to da je Vladi zabava važnija odzdravstva, Milinović je odgovorio da je javno privatnim partnerstvom zanadolazeće rukometno prvenstvo zakupljeno osam dvorana po cijeni od 3,6milijardi kuna, te da je Vlada uspjela naći balans i pokazati koliko jeosjetljiva.

'Tri dana nisam spavao'

Kada su u pitanju povećanja cijena cigareta za 5 kuna po kutiji,zbog čega, kako kaže, nije spavao tri dana, ministar zdravstva priznaoje da je od tog plana odustao kako ne bi pogodovao crnom tržištu tekako ga 'ne bi povezali s mafijom'. Cilj je, tvrdi Milinović, ionakobio da zdravstvo dobije 32 posto trošarina, što je i postignuto novimproračunom.

'Znači li to da ne možete kontrolirati crno tržište?' upitao ga jeStanković, na što je ministar zdravstva odgovorio da se s tim problemomsvi suočavaju te da je u proračunu povećana i stavka u proračunu zakontrolu crnog tržišta.

Prijetnje obitelji

Potkraj emisije Milinović se osvrnuo na prijetnju njegovoj obiteljikoju je, zbog reforme, zaprimio prije dvadesetak dana, a koja jeglasila: 'Javljam se dobrovoljno pobiti djecu ministra zdravstva.'Ministar je poruku proslijedio policiji, koja je pronašla krivca teprotiv njega podigla kaznenu prijavu.

Ministar je priznao da Antu Gotovinu smatra herojem Domovinskograta te je rekao da nije u kontaktu s Mirkom Norcem, koji mu 'nijeprijatelj'. Suočen s isječkom iz emisije 'Nedjeljom u dva' otpriječetiri godine - kada je također bio gost i kad je nedvosmisleno rekaoda je Mirko Norac njegov prijatelj te da mu je iskreno žao zbog njegovepresude - Milinović je rekao kako se obiteljski ne posjećuju, da subili dobri u ratu i da ga je posjetio i u riječkom zatvoru.

Obećao saditi krumpire

Premda je, kako tvrdi, vrhunski ginekolog, ministar više ne operiratako često zbog straha da mu pacijent ne umre na stolu. Ipak, medijskupažnju nedavno je privukla operacija nad 70-godišnjom bakom Anom kojojje ministar uklonio 20 kilograma težak tumor te joj obećao da će idućegodine s njom saditi krumpire.