OTKAZALI U ZADNJI TREN

Zbog preprike oko umjetnina Merkel i Putin ne otvaraju izložbu

21.06.2013 u 20:11

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel neće zajedno s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom otvoriti izložbu u Sankt Peterburgu s umjetninama koje je Crvena armija opljačkala u Njemačkoj koncem Drugog svjetskog rata, priopćio je u petak njezin glasnogovornik

'Na ruski prijedlog odlučeno je da se otkaže taj susret (koji je bio) na programu Merkel', rekao je glasnogovornik Georg Streiter na redovitoj tiskovnoj konferenciji u Berlinu. Potonji je spomenuo 'vremensku stisku' na ruskoj strani.

Streiter je ustvrdio da nije riječ o 'nagloj odluci', nego da je susret skinut s programa 'po zajedničkom dogovoru'.

Kancelarka je trebala održati govor na otvorenju te izložbe u muzeju Ermitažu u Sankt Peterburgu, gdje je izloženo više stotina starih umjetnina koje je SSSR odnio iz Njemačke kao ratni plijen.

Odgovarajući na pitanje o čemu će Merkel govoriti, glasnogovornik je rekao da je 'možda još jednom htjela podsjetiti na njemačko stajalište o ukradenim umjetninama', po kojemu se te umjetnine moraju vratiti Njemačkoj.

Kancelarka je u petak sudjelovala na međunarodnom gospodarskom forumu u Sankt Peterburgu, gdje treba održati bilateralne razgovore i sudjelovati na večeri s ruskim predsjednikom.

Gotovo 70 godina nakon Drugog svjetskog rata, umjetnine koje je opljačkala sovjetska vojska i dalje su predmet spora između Moskve i Berlina koji traži povratak svojih umjetnina.

Glasnogovornik Kremlja je rekao da ni predsjednik Putin neće doći na otvorenje izložbe.

'Putin neće doći', rekao je za agenciju France Presse glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

Izložba pod nazivom "Brončano doba - Europa bez granica" na kojoj je predstavljeno šestotinjak izložaka koje je SSSR oteo, organizira više njemačkih i ruskih muzeja.

Veze Merkel i Putina zategnule su se početkom godine nakon pretresa koje su ruske vlasti izvršile u prostorijama nevladinih organizacija, napose njemačkih, čemu su se pridodali sporovi EU-a i Rusije o sirijskom sukobu.