okupirani teritorij

Zbog prelijetanja izraelskog prostora Bejrut odbio slijetanje turskog zrakoplova

12.09.2020 u 14:16

Bionic
Reading

Libanonske vlasti odbile su dozvoliti slijetanje turskoga teretnog zrakoplova u bejrutsku međunarodnu zračnu luku Rafik Hariri, jer je tijekom leta koristio izraelski zračni prostor, rekao je u subotu za dpa dužnosnik zračne luke

"Uprava zračne luke spriječila je slijetanje turskoga teretnog zrakoplova u zračnu luku Bejrut jer je preletio izraelski zračni prostor", rekao je direktor bejrutske zračne luke Fadi Al-Hassan, pozivajući se pritom na libanonski zakon.

"Bila je to greška turske strane... zrakoplov je preletio okupirane teritorije", rekao je u petak Al-Hasan, dodavši da s turskim vlastima nije bilo dodatnih problema.

Zrakoplov tvrtke Turkish Airlines, vodeće turske zrakoplovne kompanije, u petak je poletio iz jordanskog Amana te nastavio s letom prema libanonskom glavnom gradu, pojasnio je glasnogovornik zrakoplovne tvrtke, dodavši i da nije jasno zbog čega je pilot odabrao izraelsku zračnu rutu.

Pošto je zrakoplovu onemogućeno slijetanje u zračnu luku u Bejrut nastavio je let prema turskoj Antaliji, rekao je glasnogovornik Turkish Airlinesa.

"Avion je dobio dozvolu za slijetanje u bejrutsku zračnu luku kasnije u petak, a preduvjet za to je nekorištenje izraelskoga zračnog prostora," dodao je.

Zrakoplov se trenutačno još uvijek nalazi u Bejrutu i trebao bi poletjeti natrag prema Istanbulu, rekao je dužnosnik.

Libanon i Izrael službeno su u ratu, a duž granica dviju zemalja rastu napetosti između libanonske šijitske organizacije Hezbolaha i izraelske vojske.