LIJEČI SE OKO 30.000 OVISNIKA

Zbog predoziranja umrlo 89 osoba

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 15.11.2010 16:28
  • Objavljeno 15.11.2010 u 14:20
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Zbog predoziranja, odnosno posljedica uzimanja droga, prošle je godine u Hrvatskoj umrlo 89 osoba ili 23,3 posto manje nego 2008, kad ih je umrlo 116, istaknuo je voditelj Vladina Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Dubravko Klarić na današnjoj prezentaciji Vladina edukacijskog projekta resocijalizacije ovisnika o drogama

Po podacima Ministarstva unutarnjih poslova, prošle su godine prijavljena 7.063 kaznena djela zlouporabe i krijumčarenja droga, što je 10,4 posto manje nego 2008. godine.

Za počinjena kaznena djela iz toga područja 2009. je kazneno prijavljeno 5.019 osoba, što je 3,9 posto manje nego u 2008, a pao je i broj prekršajnih prijava, kazao je Klarić.

Prošle je godine obavljeno 5.246 zapljena svih vrsta droga, što je za 10,8 posto manje nego u 2008. Prosječna ulična cijena za gram kanabisa i hašiša je 13 eura, gram kokaina 50 eura, gram heroina 40 eura, tableta amfetamina 20 eura, ecstasyja pet eura. Uočeno je da je cijena kokaina i heroina pala, što se tumači povećanom dostupnošću tih drugih droga na narkotržištu, rečeno je na prezentaciji.

Po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, zbog zlouporabe psihoaktivnih droga lani je liječeno 29.120 osoba, no procjenjuje se da je stvarna brojka onih koji pate od tegoba zbog ovisnosti oko 30.000, a onih koji manipuliraju drogom od 50.000 do 60.000 tisuća, upozorio je Klarić. Dodao je da su to procjene jer 'nema pouzdanih pokazatelja o osobama koje nisu zatražile pomoć, a imaju problema s drogom'.

Broj liječenih osoba prošle je godine bio za 2,9 posto veći nego 2008. godine.

Voditelj ureda za suzbijanje zlouporabe droga važnim je ocijenio preventivni rad te rad terapijskih zajednica kojih je u Hrvatskoj osam, sa 32 terapijske kuće koje pružaju tretman i psihosocijalnu rehabilitaciju ovisnicima o drogama.

Za provedbu projekta resocijalizacije Hrvatska je od 2007, kada je donesen, utrošila četiri milijuna kuna.

Hrvatska se može označiti kao tranzitno područje, pri čemu je posebno korištena tzv. balkanska ruta, a plod njezine uspješne međunarodne suradnje su znatne zapljene droga, istaknuo je Klarić.

Po zlouporabi droga prednjače područja zagrebačke Policijske uprave i Zagrebačke županije, zatim Istarske županije, a Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija su pri dnu, kazao je.

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić istaknuo je da u Osijeku desetak godina uspješno djeluje Centar za prevenciju ovisnosti. Posebno je važnim ocijenio testiranje učenika na drogu koje se već nekoliko godina provodi u osječkim srednjim školama, a od ove godine i u osmim razredima osnovnih škola, naravno uz pristanak roditelja. Po njegovu mišljenju, kad se govori o dekriminalizaciji droga, 'obvezno treba reći da nema lakih i teških droga jer sve vode istom putu, a to je ovisnost'.

Na cjelodnevnom skupu sudjeluju predstavnici ustanova koje se bave problematikom zlouporaba droga iz Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi