SELA OKO VRGORCA

Zbog poplava ribari se po poljima

18.01.2010 u 10:20

Bionic
Reading

Nekoliko dana nakon prestanka velikih kiša, vrgoračka polja poplavljena su još većim količinama vode. Nakon što je u prošlog tjedna palo preko 100 litara kiše po metru kvadratnom, sada, nakon prestanka padalina, proradile su podzemne rijeke koje su na površinu izbacile velike količine vode

Rijeka Matica koja odvodi vodu iz Vrgoračkih polja u more kod Peračkog Blata izlila se iz korita i poplavila vinograde i voćnjake u polju Jezeru, no najviše je poplavljeno u području polja Bunina gdje je izbila podzemna rijeka Betina.

Sela Kokorići i Kutac odsječeni su od Vrgorca i iz tih sela može se samo trupom ili barkom. Mještani Kokorića su gotovo navikli da svako nekoliko godina poplave, no nije se moglo očekivati da će poplaviti dio polja Bunina kroz koji prolazi novo izgrađeni vijadukt Kotezi koji je sastavni dio autoceste Dalmatine od čvora Ravča prema Pločama.

Vijadukt na kojem su betonski radovi pri kraju i samo nedostaje asfaltni sloj okružen je vodom i mještani se trupama voze između nosivih stupova. Jedan od njih nas je provezao u trupi da napravimo par fotografija.

Na pitanje smijemo li se voziti tu, lađar odgovara potvrdno. 'Smijemo, piše da je zabranjen promet svim vozilima osim vozilima s gradilišta. No nema zabrane za plovila', kaže kroz osmijeh.

Voda neće najvjerojatnije prouzročiti štete na vijaduktu, no prekinula je dio radova koji se odvijaju na zemlji, pa će se čekati povlačenje vode. Budući da je voda zaustavila sve radove mještani poplavljenih sela bacaju mreže nadajući se ulovu kojeg kilograma riječne ribe prije nego li se voda vrati u korito rijeke i ode ka moru.

Bacanje ribarske mreže na poplavljenom polju

tportal.hr/Jure Divić
Vijadukt Kotezi

Poplavljena cesta