RAUL CASTRO U VATIKANU

'Zbog pape Franje bih ponovno mogao postati katolik'

10.05.2015 u 13:45

Bionic
Reading

Kubanski predsjednik Raul Castro u nedjelju ujutro je više od sat vremena razgovarao s papom Franjom i 'zahvalio mu na njegovu posredovanju između Kube i Sjedinjenih Država', rekao je ravnatelj tiskovnog ureda Svete Stolice

Nakon tog prvog posjeta Raula Castra Vatikanu dvojica čelnika su se nakratko pojavila pred zgradom, smiješeći se i razgovarajući, nakon čega su se rastali.

Kako navodi otac Federico Lombardi, taj 'srdačan' i razmjerno dug razgovor bio je i prigoda da razgovaraju o pohodu pape Franje tom otoku u rujnu, odakle će otputovati u SAD.

Pružajući Castru svoj dar, medalju svetog Martina iz Toursa, časnika poznatog u kršćanskoj tradiciji po tome što je razderao svoj ogrtač i njime zaogrnuo prosjaka, Papa je rekao: 'Siromahe treba odjenuti i zauzimati se za njih'. Papa Franjo mu je podario i svoju apostolsku pobudnicu, temeljni tekst svog pontifikata, 'Radost evanđelja', rekao je otac Lombardi.

Castro je Papi predao sliku kubanskog umjetnika Alexisa Leive Mahcada koji se potpisuje kao Kcho, nadahnutu dolaskom afričkih izbjeglica na Lampedusu. Na slici je prikazan križ sačinjen od brodova s izbjeglicama, dodao je otac Lombardi.

Papa Franjo je primio Raula Castra u malenom uredu pored velike dvorane Pavla VI. gdje se održavaju veliki skupovi u Vatikanu.

Kubanski predsjednik Raul Castro u nedjelju je u Rimu izjavio da ga se jako dojmio susret s papom Franjom te da mu se Sveti Otac toliko sviđa da bi se u nekom trenutku mogao ponovno preobratiti na katoličanstvo.

'Jutrošnji sastanak s Papom bio je vrlo ugodan, a on je kako znate - jezuit. Ja sam, pak kao dijete pohađao jezuitsku školu. Dojmili su me se njegova skromnost, mudrost i brojne druge vrline. Čitam i pratim sve njegove govore, a premijeru Renziju sam kazao da ću, ukoliko Papa nastavi ovako govoriti i propovijedati, jednoga dana ponovno početi moliti i vratiti se Katoličkoj Crkvi... I ne, ne šalim se', rekao je Castro na konferenciji za novinare održanoj s talijanskim premijerom Matteom Renzijem, a nakon audijencije u Vatikanu.

'Kad Papa u rujnu posjeti Kubu, obećavam da ću prisustvovati svim njegovim misama', rekao je kubanski predsjednik, a tijekom audijencije kod Svetoga Oca u šali mu je kazao da je vjerojatno 'odslušao više misa' od njega.

Raulov stariji brat Fidel, vođa kubanske revolucije, posjetio je Vatikan 1996. gdje se sastao s papom Ivanom Pavlom II., dvije godine prije nego je potonji pohodio taj komunistički otok.

Raul Castro je iz Vatikana otišao u palaču Chigi, sjedište talijanske vlade u središtu Rima, gdje će se sastati s premijerom Matteom Renzijem.