ODLAZAK ŠEFICE POREZNE UPRAVE

'Zbog opstrukcija iz Ministarstva nisam mogla nastaviti raditi svoj posao'

30.04.2014 u 20:12

Bionic
Reading

Ravnateljica Porezne uprave i pomoćnica ministra financija Nada Čavlović Smiljanec podnijela je danas premijeru Zoranu Milanoviću ostavku koju je on prihvatio, a na konferenciji za novinare ustvrdila je da su joj pojedinci iz Ministarstva financija podmetali i opstruirali njezin rad

'Moram reći da je zadnjih mjeseci moj posao ravnateljice Porezne uprave bio iznimno težak zbog raznih stalnih podmetanja i opstrukcija koje su dolazile od strane pojedinaca iz Ministarstva financija. Unatoč svemu nisam očekivala da će pojedinci ići toliko daleko da me se pokuša eliminirati za radnje koje nisam nikada učinila i dovesti me u vezu s ljudima na koje se vežu razne afere. U takvim uvjetima nisam mogla kvalitetno i odgovorno obavljati svoju dužnost i podnijela sam neopozivu ostavku', izjavila je na popodnevnoj konferenciji za novinare šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec.

Zbog slučaja nenaplaćenih poreznih potraživanja države u slučaju osječke tvrtke OLT, vlasnika Željka Biloša, policija ju je nedavno kazneno prijavila DORH-u.

'Ja tog čovjeka nisam nikada vidjela, ne poznajem ga, a mene se direktno dovodi u vezu s njim i zbog njega me se optužuje', izjavila je Čavlović Smiljanec.

Na novinarsku konstataciju kako su u medijima posljednjih dana izišle informacije da je ministar financija Slavko Linić bio u kontaktu s Bilošem, rekla da je i ona pročitala te informacije. 'Ako je to istina, ja sam iznenađena da je ministar financija imao kontakte s osobom koja je zbog nekih radnji pod policijskom istragom', ustvrdila je.

Na novinarsko pitanje koji su joj to pojedinci podmetali i je li među njima i ministar Linić, odgovorila je da joj podmeće određena skupina ljudi iz Ministarstva financija i Porezne uprave.

Rekla je da odlazi iz Porezne uprave i da će aktivirati svoj saborski mandat.

Za komentar izjava šefice Porezne uprave pokušali smo priupitati i njezina šefa, ministra financija Slavka Linića, koji se nije javljao na mobitel. Nedostupna je bila i glasnogovornica Ministarstva financija Sanja Bach, koja je isključila mobitel.

Čavlović Smiljanec samoinicijativno je dala ostavku i na nju se nije vršio pritisak da napusti svoju funkciju, doznajemo iz izvora bliskog Vladi. U Banskim dvorima zasad nemaju zamjenu za dosadašnju ravnateljicu Porezne uprave.

'Za sada Vlada nema komentara, a vjerojatno će premijer analizirati razloge koje je na konferenciji za novinare navela Čavlović Smiljanec, odnosno kako je objasnila razloge ostavke. Treba vremena za postupanje i eventualnu reakciju', rekao je glasnogovornik Vlade Nikola Jelić.

Ostavka dolazi nakon što je USKOK otvorio istragu protiv Čavlović Smiljanec zbog sumnji da je trgovala utjecajem i zaustavila ovrhu osječkog OLT-a.

Šefica Porezne uprave i pomoćnica ministra financija Slavka Linića Nada Čavlović Smiljanec pod sumnjom je da je nagovorila pročelnicu Porezne uprave Osijek Ružicu Kovačević da zaustavi ovršni postupak nad tvrtkom OLT iz Osijeka.

Time je toj tvrtki tako omogućeno da, sve do predstečajne nagodbe u svibnju 2013., nesmetano posluje preko svojih računa. Na taj način nije ovršeno 10,5 milijuna kuna, a državni proračun oštećen je za najmanje 11,88 milijuna kuna, objavio je USKOK početkom ožujka.

Istraga koja se vodila protiv Kovačević prije neki dan proširena je na ravnateljicu Porezne uprave te na suvlasnika OLT-a Željka Biloša s kojim se, navodno, Čavlović Smiljanec unaprijed dogovorila o zaustavljanju ovrhe.

Čavlović Smiljanec tvrdila je da ne poznaje Biloša i da s tim slučajem nema nikakve veze. Podržao ju je i ministar financija Slavko Linić i objavio detaljno obrazloženje u kojem objašnjava kako je tekao ovršni i predstečajni postupak protiv OLT-a.

Premijer Zoran Milanović zadovoljio se obrazloženjem Linića i Smiljanec. Rekao je da će trebati priložiti vrlo jake i uvjerljive dokaze da se dokaže da je šefica Porezne kriva. Dodao je da je DORH ovim predmetom otvorio pitanje ogromnog poreznog duga koji se stvorio do 2011. godine.

329664, 329712, 329512, 329830