PUNO INTERVENCIJA NA MORU

Zbog oluje poplavljeno 17 stanova u Zagrebu

06.08.2010 u 09:24

Bionic
Reading

Sinoćnje i noćašnje nevrijeme koje je zahvatilo Istarsku i više kontinentalnih županija prouzročilo je kvarove na elektromreži, poplave cesta i podruma, rušenja krovova, no nitko nije ozlijeđen

Kako je jutros izvijestila Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUSZ), nevrijeme s kišom i jakim vjetrom koje je sinoć zahvatilo područje Siska i Lekenika oštetilo je krovove kuća, među kojima i krov OŠ u Lekeniku, rušilo je stabla na prometnice te pokidalo električnu mrežu. Komunalne službe i vatrogasci očistili su porušena stabla, a djelatnici Elektre sanirali su kvarove na elektromreži. Poplavljene su podrumske prostorije na području grada Siska pa su intervenirali vatrogasci i djelatnici Sisačkog vodovoda.

Nevrijeme je zahvatilo i područje Medulina, Rovinja, Rovinjskog Sela, Barbana i Žminja u Istarskoj županiji. Porušilo je stabla koja su s prometnica uklonile komunalne službe i vatrogasci.

Na području Samobora i Zagreba zbog velike količine oborinskih voda poplavljeni su stanovi i podrumske prostorije, začepljeni slivni šahtovi na prometnicama. Zbog jakog vjetra došlo je do kvarova na dalekovodima u Ivanić Gradu i Jastrebarskom. Ekipe Elektre otklonile su kvarove te je opskrba električnom energijom normalizirana.

Nevrijeme je zahvatilo i područje Bjelovara i Čazme. Zbog obilne kiše poplavljene su podrumske prostorije, porušena stabala, a bilo je i kvarova na niskonaponskoj elektromreži na širem području Bjelovara i Čazme. Komunalne službe su raščistile prometnice od porušenog drveća, a ekipe Elektre sanirale kvarove na elektromreži.

I u Koprivničko-križevačkoj županiji obilna je kiša poplavila podrume, a došlo je do izlijevanja voda u dvorišta na području Novigrada Podravskog i Đurđevca. Vode se izlila i na koprivničku obilaznicu, ali nije bilo prekida u prometu.

Štete od nevremena u Zagrebu

Nevrijeme praćeno jakim vjetrom, kišom i grmljavinom prouzročilo je jučer poslijepodne i navečer na području Zagreba i Zagrebačke Županije požar gospodarskog objekta, poplave 17 stanova, jednog podruma i više podvožnjaka te oštećenja sedam automobila, izvijestila je zagrebačka policija.

Zbog pada polomljenih stabala i grana razbijen je i jedan prozor, a zbog udara groma oštećena je električna instalacija na jednoj kući. Puknuo je i nosač ograde na jednom gradilištu zbog jakog vjetra, kažu u policiji.

Udar groma je najvjerojatniji uzrok požara koji je jučer u 18 sati izbio u staji i sjeniku u Auguštanovcu. U zapaljenim objektima, u vlasništvu 82-godišnjaka bili su radni strojevi i sijeno, a požar su ugasili vatrogasci.

U jučerašnjem nevremenu nije bilo ozlijeđenih osoba, a na pogođena mjesta izašli su vatrogasci.

Veći broj traganja i spašavanja na sjevernom i srednjem Jadranu

Tijekom jučerašnjeg poslijepodneva i večeri Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru sa sjedištem u Rijeci koordinirala je većim brojem akcija traganja i spašavanja do kojih je došlo zbog loših vremenskih uvjeta na području sjevernog i srednjeg Jadrana, no sve je prošlo bez ljudskih stradavanja.

Kako je priopćilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, "ponovo se pokazalo da su iznenadni neverini uz neiskustvo nautičara, koji su usprkos najavljenim vremenskim nepogodama ipak isplovili, doveli do većih materijalnih šteta, ali bez ljudskih žrtava i bez onečišćenja mora."

Na području sjevernog Jadrana zabilježene su tri akcije traganja i spašavanja. U Velim vratima, prolazu koji spaja Kvarner i Riječki zaljev, katamaran "Dubravka" je spasio gumenjak sa četiri njemačka državljana, koji su zbog kvara motora i jakog vjetra bili u pogibeljnoj opasnosti. Kod Rta Grota na otoku Cresu dvije brodice s tri hrvatska državljana zatražila su pomoć zbog nemogućnosti vraćanja u luku odredišta, ali su na kraju stigli na odredište. Kod otočića Škrda kod otoka Paga dvoje hrvatskih državljana u manjem gumenjaku spasila je posada Lučke ispostave Novalja.

Na području srednjeg Jadrana bilo je devet akcija traganja i spašavanja. Na otoku Kapriju nasukala se jedrilica s pet čeških državljana, a u pomoć im je stigla ribarica ''Malora'' koja ih je oteglila u sigurnu uvalu. Na otoku Žirju nasukala se jedrilica na kojoj se nalazilo dvoje hrvatskih državljana koje su zbrinuli mještani, a jedrilicu će odsukati vlasnik. Također, na otoku Žirju kod otočića Hrbošnjak nasukala se brodica tipa ''Primorka'' s jednim hrvatskim državljaninom. Brodicu je uzeo u tegalj brod Pomorske policije Šibenik, ali je zbog jakog vjetra i prodora mora potonula, a član posade je spašen.

Na otoku Žutu u uvali Strunac nasukale su se dvije jedrilice na kojima se nalazilo 17 čeških državljana. Posade su spašene, a jedrilice će odsukati iznajmljivač. Na sjevernom dijelu otoka Žuta u uvali Pinizelić nasukala se jedrilica u kojoj je bio bračni par smješten u jednoj vikendici.Jedrilicu će odsukati vlasnik.

U Paškim vratima pomoć je zatražilo pet Austrijanaca koji se zbog jakog vjetra nisu mogli vratiti u luku polazišta (Pag). U pomoć im je upućen privatni brod koji ih je uspješno spasio. Između otoka Ugljana i Pašmana pomoć je zbog kvara motora zatražila brodica hrvatske zastave s deset članova posade, a asistenciju im je pružila brodica Pomorske policije Zadar. Djelatnici Nacionalnog parka Telašćica pružili su pomoć brodici kojoj se konop zapleo oko brodskog vijka. U blizini mjesta Kožina-Diklo brodica Lučke kapetanije Zadar u jako lošim vremenskim uvjetima tražila je manju brodicu u kojoj se navodno, nalazila jedna starija osoba. Osoba je pronađena živa na kopnu, a brodicu je vjetar otpuhao u nepoznatom smjeru, stoji na kraju priopćenja Ministarstva mora.