LIKVIDIRAN HAINES

Zbog novog pogubljenja Cameron sazvao hitni stožer

14.09.2014 u 13:49

Bionic
Reading

Videosnimka na kojoj pripadnik Islamske države (IS) odrubljuje glavu britanskom humanitarcu Davidu Hainesu autentična je, potvrdilo je u nedjelju britansko ministarstvo vanjskih poslova, a premijer David Cameron sazvao je hitnu sjednicu kriznog stožera dok osude okrutnog čina stižu iz svijeta

'Sve ukazuje na to da je snimka autentična i nemamo razloga vjerovati da nije', rekao je glasnogovornik ministarstva za AFP. Premijer Cameron je ubojstvo Hainesa nazvao činom čistog zla i obećao privesti ubojice pravdi.

'Ovo je neopisivo i užasno ubojstvo nedužnog humanitarca. To je čin čistoga zla. Izražavam sućut obitelji Davida Hainesa koji je u ovom iskušenju pokazao iznimnu hrabrost i čvrstinu', priopćio je Cameron, prenosi Reuters.

'Učinit ćemo sve što je u našoj moći da uhvatimo te ubojice i da odgovaraju pred licem pravde, bez obzira koliko vremena trebalo', istaknuo je. Iz svijeta stižu osude najnovijeg zločina IS-a u Iraku koju u uredu francuskog predsjednika nazivaju 'kukavičkom organizacijom'.

'Odvratno ubojstvo Davida Hainesa još jednom pokazuje da se međunarodna zajednica mora mobilizirati protiv IS-a, organizacije kukavičluka i sluganstva,', priopćilo je francusko predsjedništvo.
Službeni Pariz će u četvrtak biti domaćin međunarodne konferencije o Iraku na kojem će biti osnovana koalicija oko Sjedinjenih Država za borbu protiv islamističke organizacije što kontrolira velik dio sjevernog Iraka.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier je ubojstvo Hainesa nazvao 'neviđenim barbarskim činom'. 'Tamo gdje vlada IS, tamo se ubija, siluje, pali. Međunarodna zajednica mora odlučno ustati protiv onoga što je prijetnja za Irak, susjednu regiju i za sve nas', rekao je Steinmeier.

Francuska nevladina organizacija ACTED, za koju je Haines radio priopćila je da je 'duboko šokirana i užasnuta gnusnim ubojstvom'. Taj čin 'neće nas odvratiti pomaganja stanovništvu koje pati", ističu u organizaciji za koju 'taj barbarski zločin ne može proći nekažnjeno'.

Muškarac s kukukljicom, pripadnik IS-a odrubio je glavu 44-godišnjem Hainesu prema videosnimci postavljenoj na internetu u subotu. Nakon američkih novinara Jamesa Foleya i Stevena Sotloffa, Haines je postao treća žrtva ubojstva kojima teroristi odašilju poruke Zapadu da prekine zračne udare na njihova uporišta u Siriji i Iraku.

Haines je radio s izbjeglicama za francusku neprofitnu Agenciju za tehničku pomoć i suradnju (ACTED) kada su ga borci islamističke radikalne skupine oteli u ožujku 2013. na sjeveru Sirije.