SUĐENJE ZA NEOPRAVDANE SATE

Zbog 'markiranja' djece roditeljima 5.000 kuna kazne

UČENICI MARKIRANJE

UČENICI MARKIRANJE

Izvor: Pixsell / Autor: Dragutin Santosi/VLM/PIXSELL

Roditelji čija djeca eskiviraju nastavu mogli bi to i platiti! Zbog 'markiranja' svoje djece, naime, suočavaju se s mogućom kaznom i do 5.000 kuna

Na osječkom Prekršajnom sudu ove je školske godine bilo čak 30-ak prijava za taj gospodarstveni prekršaj. Kako doznaje Glas Slavonije od Željke Ravlić-Bubalović, zamjenice predsjednice Prekršajnog suda, riječ je uglavnom o izostancima učenika koji dolaze iz nesređenih obitelji.

'Prema Zakonu o osnovnom školstvu školovanje je obavezno, no ima slučajeva gdje roditelji ne šalju djecu u školu, odnosno učenici sami ne dolaze na nastavu da to roditelji i ne znaju. Kad se nakupi velik broj neopravdanih sati, ravnatelji obavještavaju Ured državne uprave o izostancima i potom se javljaju nama. Uglavnom je riječ o djeci koja dolaze iz nesređenih obitelji, a najčešće dolaze učenici od šestog razreda osnovne škole pa sve do završnog razreda srednje. Mi imamo mogućnost izreći samo opomenu, no to tek u slučaju kad je do izostanka došlo prvi put, dok u slučaju ponavljača izričemo kaznu', ispričala je Ravlić-Bubalović.

Dodala je kako se ondje rješavaju i slučajevi kada roditelji bez opravdanog razloga ne upišu dijete u prvi razred osnovne škole. Da takvih slučajeva ima, potvrdila nam je dr. Vesna Buljan, voditeljica Školske medicine Zavoda za javno zdravstvo, koja kaže da odgodu ne traže samo roditelji čija su djeca rođena oko 31. ožujka, kad je granica za upis djece s navršenih šest godina, nego i roditelji starije djece. No roditeljska odluka ne može biti samostalna, nego pitanje odgode upisa rješava i komisija te se potom pronalazi povoljno rješenje.

'Nekad se odmah primijeti da dijete ne može izdržati praćenje nastave ili ima kakvih govornih teškoća, odnosno bolest i u tom slučaju se priznaje odgoda upisa. Godina dana puno znači za dijete u toj dobi, koje se osamostali i potom dogodine redovito upiše prvi razred', zaključuje Buljan.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi