ZRCALO NAŠE STVARNOSTI

Zbog Marine Lovrić Merzel političari se valjaju u blatu

16.09.2014 u 14:21

Bionic
Reading

U hrvatskoj se državnoj službi ne možete zaposliti ni na jedno radno mjesto ako je protiv vas podignuta kaznena prijava, ali, eto, možete biti saborski zastupnik

Marina Lovrić Merzel vratit će se u saborske klube nakon što je Mandatno-imunitetno povjerenstvo odlučilo da nema nikakvih zakonskih prepreka da se to dogodi. Ako ne postoji zakonskih, svakako postoji moralnih prepreka da se političar protiv kojega se vodi istraga zbog milijunske zlouporabe javnih sredstava vrati u Sabor na plaću od najmanje 15 tisuća kuna.

Politički analitičar Jaroslav Pecnik smatra da je u potpunosti neprimjereno da takav političar sjedi u Saboru, ali, dodaje, Marina Lovrić Merzel je prava slika naše stvarnosti.

Predsjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva Gordana Sobol je kazala da nisu ni mogli donijeti drukčiju odluku, nego samo potvrditi njezin zahtjev jer je takvo zakonsko rješenje. Mandat saborskog zastupnika prestaje tek ako zastupnik pravomoćno bude osuđen na zatvorsku kaznu veću od šest mjeseci.

Iz samog SDP-a, bivše stranke Marine Lovrić Merzel, čuju se neki glasovi, prvenstveno ministra uprave Arsena Bauka i glavnog tajnika Igora Dragovana, napominje Pecnik, da političari ne bi trebali aktivirati mandat dok nad njima traje istraga.

'Da je političarima stalo da se riješi taj problem, odmah bi se našlo rješenje, a ovako se blati čitava politička elita. Političari se većinu vremena bave sobom, a problemima građana onoliko koliko im preostane. A trebalo bi biti obrnuto', smatra Pecnik, i sam kandidat na prošlim lokalnim izborima na listi Laburista u Osijeku.

U pripremi je novi zakon, navodi Pecnik, ali ni njime neće biti riješen problem nekandidiranja osoba koje su optužene za teška kaznena djela poput korupcije, već samo osuđenih za ratne zločine, a time se ciljalo onemogućiti kandidaturu Branimiru Glavašu nakon izlaska iz zatvora. Svakako bi u zakonsko rješenje trebalo uvrstiti i zabranu kandidiranja osobama koje su osuđene za druga teška kaznena djela poput korupcije.

Prema njegovom mišljenju, osuđeni za teška kaznena djela se ne bi smjeli kandidirati na izborima te bi trebalo napraviti pritisak na vodstva stranaka da ih ne uvrštavaju na liste, ali, opet, Lovrić Merzel nije članica stranke. 'Kako ćete na nju djelovati?', pita se politički analitičar.

Zabrana rada u Saboru ili kandidiranja sklizak je teren. 'Za mene osobno postoji presumpcija nevinosti i zbog toga Slobodan Milošević nikad neće službeno biti ratni zločinac - i ne samo on, nego brojni drugi', kaže Pecnik.

Rješenje bi bilo, kaže, da se osoba, ako je na nekoj funkciji, suspendira dok se sve ne provjeri. 'Bilo bi idealno da se osoba koja se nalazi pod optužbom sama povuče, a vidimo da takvo nešto Lovrić Merzel ne pada na pamet - onda bi se problem trebao zakonom regulirati', kazao je Pecnik. Ipak, naglasio je da smo svjesni toga da nismo savršena država i trebamo biti oprezni jer optužbe o velikim korupcijskim malverzacijama mogu biti namještene kako bi se političaru uništila karijera. 'Imamo što imamo, elitu i političare', zaključio je Pecnik.