ZABRINUTA OPORBA

Zbog Linićevih optužbi HDZ traži sjednicu VNS-a

29.05.2014 u 16:04

Bionic
Reading

Unatoč tome što je Slavko Linić danas iznio cijeli niz optužbi na račun premijera Zorana Milanovića, HDZ-u je za uho posebno zapela optužba da je Milanović zloupotrebom svog položaja koristio određene službe kako bi se obračunao s bivšim ministrom

'Želimo izraziti ozbiljnu zabrinutost zbog mogućih zlouporaba sigurnosnog sustava koji se ovog puta očito koristi, ako su točne Linićeve riječi, u političkim obračunima, ali unutar jedne stranke. Linić izravno optužuje predsjednika Vlade da koristi policiju i obavještajne službe u političke svrhe kako bi se obračunao s članom stranke s kojim je u konfliktu. To je kvalifikacija koju nismo čuli ne znam koliko godina. Otvoreno, bez zadrške bivši ministar optužuje predsjednika Vlade da on osobno rukovodi policijom i obavještajnim službama kako bi se obračunao s njim', kazao je na press konferenciji HDZ-ov Gordan Jandroković.

Ako je doista točno da je premijer to napravio, to je teška ugroza vladavine prava, teška ugroza temeljnih sloboda i prava, kaže Jandroković. 'Ovdje se ne radi samo o sukobu između Milanovića i Linića. Ovo je poruka, ako se to može raditi jednom unutarstranačkom kolegi, što mislite kako se onda tek SDP odnosi prema političkim suparnicima, i kako se u konačnici može odnositi prema svakom građaninu', napominje Jandroković.

Zbog svega HDZ je na sjednici Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost zatražio da taj odbor zatraži od predsjednika Ive Josipovića da što prije sazove Vijeće za nacionalnu sigurnost. 'Drugi zahtjev je bio da Odbor osnuje jednu radnu skupinu za nadzor nad svim sastavnicama obavještajno-sigurnosnog sustava, međutim većina u Odboru koju su činili članovi SDP-a odbila je takve prijedloge. Nije ih briga za ono što se u tim sustavima događa', poručuje Jandroković.

Podsjećaju u HDZ-u da je radna skupina promptno osnovana kada je jedan medij objavio da je predsjednik HDZ-a nezakonito zapošljavao ljude u SOA-i, a da sada, kada su po njihovom mišljenju optužbe puno ozbiljnije, nema volje za osnivanje radne skupine.

'Ako su optužbe Slavka Linića točne, onda su oni došli do točke iza koje više nema povratka. Onda je zaista ugrožena demokracija i vladavina prava i onda je ova vlada apsolutno zrela za odlazak i više nego ikada prije trebaju prijevremeni izbori. Dokazano ne znaju rješavati probleme, stoga više nema pregovora i ova vlada mora otići', kaže Jandroković.

S obzirom da vladajuća većina nije prihvatila ideju za sazivanje sjednice VNS-a i osnivanje radne skupine, novinari su HDZ-ovce upitali hoće li predložiti interpelaciju u Saboru o radu Vlade i premijera. 'Mi ćemo razmotriti sve mogućnosti koje nam stoje na raspolaganju', kratko je rekao Jandroković.

Novinari su upitali i je li Linić ranije trebao izaći sa stvarima koje je znao. 'Iz izjave Linića vidljivo je da je znao za ta djela. Kazao je da se ona nisu realizirala i da nije napravljeno ništa protuzakonito jer je netko to zaustavio. Međutim, koliko je meni poznato, i pokušaj činjenja kaznenog djela jest kazneno djelo. Ako je Linić znao da je netko pokušao napraviti nešto protuzakonito, trebao je to prijaviti. To bi bilo puno odgovornije nego ovo što je napravio danas', kaže Jandroković.
335318,335314,335299,335259