ZEMLJA NAKON TRANZICIJE

Zbog krize je čak 3 milijuna Hrvata - niža klasa?

27.02.2011 u 11:53

Bionic
Reading

Najveći gubitnik krize i u svijetu i u Hrvatskoj jest srednja klasa, društveni sloj koji bi trebao biti kičma hrvatskog društva i oslonac njegovog razvitka, piše Novi list o novoj tranzicijskoj stratifikaciji hrvatskog društva

Prema novoj tranzicijskoj stratifikaciji hrvatskoga društva, elitna skupina više klase broji 1.500 do 2.000 obitelji, srednjoj klasi pripada oko 15.000 obitelji, dok nižoj klasi pripada skupina od oko 1,5 milijuna obitelji, odnosno više od tri milijuna ljudi, piše Novi list

VIŠA KLASA

VLASNICI: Nova vlasnička klasa koja se formirala u procesu pretvorbe i privatizacije devedesetih godina prošloga stoljeća. U toj su skupini isključivo krupniji kapitalisti, s kapitalom većim od 15 ili 20 milijuna kuna. Računa se da ta elitna skupina broji od 1.500 do 2.000 obitelji.

POLITIČARI: Politička nomenklatura, koja u kraćem ili duljem razdoblju obnaša profesionalne političke funkcije, na državnoj ili na lokalnoj razini. Saborski zastupnici, ministri, državni službenici... Ukupno se radi o tri do četiri tisuće osoba.

MENADŽERI: Top menadžeri u najvećim kompanijama, u privatnom ili državnom vlasništvu, njihov broj vjerojatno ne prelazi 1.500.

PLAĆE: Ova skupina uživa najviše prihode i dividende od vlasništva. Političari primaju visoke plaće i koriste razne privilegije, dok najviši menadžeri primaju mjesečno i preko 100 tisuća kuna, ne računajući bonuse.

BROJ: Uz ostale slojeve stanovništva koji pripadaju višem sloju, ukupno se radi o najviše 60 tisuća obitelji, odnosno ukupno o oko 200 tisuća privilegiranih u Hrvatskoj, koji pripadaju višoj klasi.

SREDNJA KLASA

PODUZETNICI: Sitni poduzetnici, a takvih je u Hrvatskoj najviše, kao i obrtnici. Zatim srednji i niži menadžeri. U toj je skupini oko 15 tisuća obitelji.

PROFESIONALCI: Viši profesionalci i stručnjaci, liječnici, sveučilišni profesori, znanstvenici, odvjetnici, svećenici. Njihova prosječna primanja kreću se od pet ili šest do 15 i 20 tisuća kuna. Toj skupini pripada oko 60 tisuća obitelji.

NIŽI PROFESIONALCI: Niži profesionalci, učitelji i nastavnici, socijalni radnici i slična zanimanja.

ADMINISTRATIVCI: Administrativci i službenici koji obavljaju rutinske administrativne poslove, i u državnoj upravi i u privatnom sektoru. Radnici u trgovačkom sektoru.

PLAĆE: Plaće u ovom segmentu kreću se od pet do 20 tisuća kuna, koliko zarađuju dobro plaćeni liječnici i sveučilišni profesori.

BROJ: Pretpostavlja se da srednjem sloju ukupno pripada 1,1 milijun stanovnika.

NIŽA KLASA

UMIROVLJENICI: Ova skupina brojčano je velika i višekratno je diskriminirana u protekla dva desetljeća.

NEZAPOSLENI: Iako formalno pripadaju nižim slojevima, nezaposleni su 'fluidna kategorija'.

POLJOPRIVREDNICI: Također pripadaju nižim slojevima.

NEKVALIFICIRANI, FIZIČKI RADNICI, SOCIJALNI SLUČAJEVI: I jedni i drugi često su ovisni o socijalnim transferima države, bez kojih ne bi mogli preživjeti.

PLAĆE: Zarađuju najviše do pet tisuća kuna.

BROJ: Radi se o najbrojnijoj skupini od oko 1,5 milijuna obitelji, odnosno o preko tri milijuna ljudi, od kojih, kako se pretpostavlja, više od pola spada u skupinu siromašnog stanovništva, bilo u relativnom, bilo u apsolutnom smislu.