ISTRAGA U TIJEKU

Zbog korupcije uhićeni bivši gvatemalski predsjednik i jedan od šefova Oxfama

14.02.2018 u 13:05

Bionic
Reading

Bivši predsjednik Gvatemale Alvaro Colom i nekadašnji ministar financija Juan Alberto Fuentes, aktualni predsjednik međunarodnog Oxfamova odjela, uhićeni su u srijedu u sklopu opsežne istrage o korupciji povezanoj s nabavkom autobusa u okviru pomoći toj siromašnoj srednjoameričkoj državi

'Među 10 osoba koje su uhićene u današnjoj operaciji je i bivši predsjednik Alvaro Colom', izjavio je Juan Francisco Sandoval, šef gvatemalskog antikorupcijskog odjela tužiteljstva, dodavši kako je među uhićenima i Juan Alberto Fuentes, bivši ministar financija i aktualni predsjednik međunarodnog odjela humanitarne organizacije Oxfam.

'Fuentes je rekao da će u potpunosti surađivati s istražiteljima u uvjerenju da je ne znajući prekršio pravila postupanja', navela je pak izvršna ravnateljica Oxfama Winnie Byanyima u priopćenju.

Inače, Oxfam kao jedna od najpoznatijih svjetskih humanitarnih organizacija našao se ovih dana u središtu skandala zbog seksualnih zloupotreba humanitaraca tijekom pružanja pomoći Haitiju poslije razornog potresa 2010. godine.

Zamjenica izvršne ravnateljice Penny Lawrence u ponedjeljak je podnijela ostavku, dok je britanska vlada zaprijetila da će prestati sa sufinanciranjem Oxfama iz javnih fondova ukoliko se sve ne rasvijetli.

Istu poruku uputila je i Europska komisija, a Velika Britanija je u utorak započela opsežnu istragu o svim seksualnim zloupotrebama na radnom mjestu.

Oxfamov izbjeglički kamp u Gvatemali Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Budući da je Oxfam jedna od najvećih globalnih humanitarnih organizacija, ovaj skandal ugrožava njihove operacije širom svijeta, zbog čega je interno tijelo za nadzor počelo temeljitiju istragu jer se gomilaju nove optužbe da 'nije u potpunosti i iskreno' otkrio sve detalje o događajima na Haitiju.

Naime britanski tisak je prošlog tjedna objavio kako su sedmorica humanitaraca na Haitiju plaćala prostitutke i s interneta skidala dječju pornografiju.