TAKO SE ŠTEDI U METKOVIĆU

Zbog Jambinih dugova, vijećnicima jedna kuna po sjednici

09.07.2013 u 20:14

Bionic
Reading

Zbog vrlo teškog stanja u gradskom proračunu, Gradsko vijeće Metkovića danas je odlučilo da će svi gradski vijećnici, među njima i predsjednik Vijeća te njegovi zamjenici, za svaku sjednicu dobivati naknadu od jedne kune, a za 30 posto smanjuju se plaće gradonačelniku i njegovim zamjenicima te gradskim službenicima

Obistinila se tako najava predsjednika Gradskoga vijeća Marina Veraje, koji je jučer rekao da će predložiti ukidanje naknada svim vijećnicima te smanjenje plaća za 30 posto gradonačelniku i pročelnicima, sve zbog katastrofalnog stanja koje je u gradskom proračunu ostavio bivši gradonačelnik Stipe Gabrić Jambo.

Veraja te zamjenici gradonačelnika Katarina Ujdur i Nikola Grmoja upozorili su jučer kako je stanje u metkovskom proračunu na granici izdržljivosti, da dug premašuje 12 milijuna kuna, ne uračunavajući pritom i dugovanja prema čak 101 dobavljaču.

Kao glavnog krivca za teško financijsko stanje grada naveli su bivšeg gradonačelnika Gabrića Jamba, zamjerajući mu među ostalim da je u posljednjih godinu i pol dana kupio 6 tona mesa, od čega je preko 4 tone potrošeno na reprezentaciju, a gotovo 2 tone za predizborne uskrsne pakete. Jamba su prozvali i za nenamjensko trošenje gradskoga novca za osobna putovanja i drugo.


Gradsko vijeće danas nije prihvatilo izvješće o izvršenju gradskoga proračuna u prošloj godini koje je podnio pročelnik za financije Petar Čarapina, a po kojem su ukupni prihodi u 2012. iznosili 25,4 milijuna kuna, a rashodi 26,5 milijuna kuna.

Gradski vijećnici odlučili su i o dobitnicima nagrada Grada Metkovića za prošlu godinu koje će im biti dodijeljene na svečanoj sjednici koja će se održati u prigodi blagdana Sv. Ilije, zaštitnika Grada Metkovića koji se i kao Dan grada slavi 20. srpnja.

Tako je, među ostalima, nagrada 'Ždral' za dostignuća u sportu dodijeljena bivšim rukometnim reprezentativcima Slavku Goluži, aktualnom izborniku, i Patriku Čavaru, a nagrada 'Narona' za doprinos u kulturi, umjetnosti i obrazovanju Lajli Mišur-Volarević.