SJEDNICA SABORA

Zbog izbjeglica odgođena rasprava o švicarskom franku

17.09.2015 u 09:49

Bionic
Reading

Sabor će danas odlučivati o Vladinom prijedlogu konverzije kredita u švicarskim francima u eure. Rasprava je trebala početi u 9.30 sati, ali je pomaknuta zbog situacije na granici s izbjeglicama o čemu zastupnici trenutno raspravljaju

Očekuje se da će vladin prijedlog biti prihvaćen jednoglasno osobito nakon što je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko najavio i da će najjača oporbena stranka podržati vladino rješenje.

'Mi ćemo poduprijeti zakon, jer se na ovaj način ipak rješava problem 60.000 građana i njihovih obitelji. To je težak problem koji opterećuje čovjeka. Međutim, ukazat ćemo na sve nedostatke ovog zakona. Mi ne znamo koliko će to koštati u konačnici. Znamo da će to sve platiti hrvatski građani, ne banke. S druge strane, podsjetit ćemo na one koji su isplatili kredite, što je s njima', rekao je Karamarko.

Kako bi se pomoglo dužnicima u francima Vlada je u Sabor poslala izmjene dva zakona – Zakona o potrošačkom kreditiranju i Zakona o kreditnim institucijama

Hrvatska narodna banka (HNB) u utorak je objavila izvješće u kojem spominje nekoliko mogućih rješenja problema dužnika u švicarcima.

Iz usporedbe različitih modela vidljivo je da je Vladin model najpovoljniji za dužnike, ali je izrazito skup za banke, a predstavlja i ozbiljan udar na devizne pričuve.

Vladinim modelom potpuno se izjednačavaju dužnici u švicarcima i eurima, ali on bankama odnosi visoki trenutačni trošak u iznosu od otprilike osam milijardi kuna (trogodišnja dobit banaka) i udar na devizne pričuve u iznosu od oko milijardu eura.